Теми статей
Обрати теми

Курси підвищення кваліфікації бюджетників: кадровий супровід & гарантії для працівників

Ольховська Олександра, експерт з питань оплати праці
Коментар до листа Мінсоцполітики від 29.06.2016 р. № 813/13/84-16

У листі, що коментується, справедливо відзначено: направлення працівника на курси підвищення кваліфікації оформлюється наказом (розпорядженням) керівника. При цьому працівника слід ознайомити із цим наказом під підпис. Так, по суті, вказаний наказ підтверджує поважність відсутності працівника на роботі з причини підвищення кваліфікації.

Для відображення у табелі обліку використання робочого часу (типова форма № П-5, затверджена наказом Держкомстату від 10.12.2008 р. № 489) періоду відсутності працівника через проходження курсів підвищення кваліфікації немає спеціального позначення. Тому у листі, що коментується, запропоновано таку відсутність у табелі обліку використання робочого часу помічати буквеним кодом «ІН» (або цифровим кодом «22») як інший невідпрацьований час, передбачений законодавством.

Як варіант, установа має право ввести буквений код «ПК» (підвищення кваліфікації) і ним у табелі обліку використання робочого часу позначати період відсутності працівника через проходження курсів підвищення кваліфікації.

Чи вносити запис про підвищення кваліфікації до трудової книжки працівника? При відповіді на це запитання Мінсоцполітики оперує приписом п. 4.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту населення від 29.07.93 р. № 58: при звільненні особи працездатного віку до її трудової книжки необхідно внести запис, яким вказати час, тривалість та місце проходження підвищення кваліфікації працівником за останні два роки перед звільненням. Внесення запису у такому випадку — обов’язкова умова.

Гарантії для працівників. У ст. 122 КЗпП вказано: при направленні працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством. Тоді як конкретні «курсові» гарантії для працівників установлені постановою КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695 (далі — постанова № 695).

Відповідно до цієї постанови працівникам, направленим для підвищення кваліфікації, за основним місцем роботи гарантовано:

— збереження середньої зарплати за час навчання;

— оплата вартості проїзду працівника до місця навчання і назад;

— виплата добових за кожний день перебування в дорозі у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень. Нагадаємо, що зараз розмір «бюджетних» добових витрат складає 30 грн. (додаток 1 до постанови КМУ від 02.02.2011 р. № 98, далі — постанова № 98). При цьому іногороднім працівникам протягом першого місяця навчання добові виплачуються в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень (30 грн.). У наступних місяцях до закінчення строку навчання добові виплачуються тим, хто отримує зарплату менше 102 грн. Звісно, що ця остання норма є застарілою, тому і виходить, що по суті постановою № 695 передбачено можливість виплати добових іногороднім працівникам лише у перший місяць проходження ними курсів підвищення кваліфікації;

— забезпечення гуртожитком готельного типу, а у разі його відсутності — відшкодування витрат, пов’язаних із наймом житлового приміщення, в порядку, встановленому законодавством для службових відряджень. Зараз гранична сума витрат на найм житлового приміщення за добу становить 250 грн. (додаток 1 до постанови № 98).

Підкреслимо, що у загальному випадку за час проходження курсів підвищення кваліфікації середня зарплата зберігається тільки за основним місцем роботи працівника. Як бути із роботою за сумісництвом у період проходження курсів підвищення кваліфікації за основним місцем роботи? Варіант А: працівник після курсів проходження кваліфікації має можливість виконувати роботу за сумісництвом (графік роботи і розклад занять дозволяють) — у такому разі як працівнику-суміснику йому виплачують зарплату. Варіант Б: на період проходження курсів підвищення кваліфікації за основним місцем роботи працівник за сумісництвом може оформити, наприклад, відпустку без збереження зарплати на підставі ст. 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (сімейні обставини та інші причини).

Середню зарплату за час проходження курсів підвищення зарплати розраховують відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100. Розрахунковий період в загальному випадку: останні два місяці, що передують місяцю направлення на курси підвищення кваліфікації. Якщо йдеться про збереження середньої зарплати за основним місцем роботи і сумісництвом, то визначення розрахункового періоду і врахування виплат здійснюють окремо за кожним місцем роботи.

Доповнимо, що середню зарплату зберігають за дні проходження курсів підвищення кваліфікації, які припали на робочі дні за графіком роботи працівника. Отже, якщо працівник проходив курси підвищення кваліфікації у свій вихідний день, то середня зарплата за цей день не зберігається. На нормативно-правовому рівні не передбачено надання іншого дня відпочинку, якщо працівник навчався на курсах підвищення кваліфікації у свій вихідний день. Про це наголошено у листі, що коментується.

Окремо відзначимо про гарантії для держслужбовців, які визначені ч. 7 ст. 48 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII: «На строк професійного навчання за державним службовцем зберігаються його посада та заробітна плата». Тобто з 01.05.2016 р. за держслужбовцями за період підвищення кваліфікації потрібно зберігати заробітну плату як за звичайний робочий день (лист Мінсоцполітики від 08.11.2016 р. № 1584/13/84-16).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі