Теми статей
Обрати теми

Держпраці: коли чекати на штраф

Коновалова Олена, заступник директора Департаменту — начальник відділу з питань трудових відносин Державної служби України з питань праці
Чи завжди за порушення трудового законодавства, виявлені в ході перевірки «з праці», роботодавцю загрожує штраф за ст. 265 КЗпП?

Процедуру проведення держконтролю за дотриманням роботодавцями законодавства про працю визначає Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою КМУ від 26.04.2017 р. № 295 (далі — Порядок № 295).

У п. 27 Порядку № 295 зазначено: за наявності порушень вимог законодавства про працю, зафіксованих актом інспекційного відвідування або актом невиїзного інспектування, після розгляду зауважень об’єкта відвідування (у разі їх надходження) інспектор праці:

— проводить аналіз матеріалів інспекційного відвідування або невиїзного інспектування;

— за результатами такого аналізу виносить припис та/або вживає заходів щодо притягнення роботодавця (посадової особи, винної в допущенні порушень) до встановленої законом відповідальності.

При прочитанні цієї норми відразу ж виникає запитання: у яких випадках слід чекати і припису, і фінансових санкцій (адмінштрафу), а в яких усе може обмежитися приписом? Відповідь на це запитання слід шукати в п. 29 Порядку № 295.

Так, одночасно з винесенням припису будуть вжиті заходи щодо притягнення об’єкта відвідування до фінансової, а його посадових осіб — до адміністративної відповідальності, якщо в ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування буде виявлено, що роботодавець:

— використав працю неоформлених працівників (штраф у розмірі 30 мінзарплат, адмінштраф у загальному випадку в сумі від 8500 грн. до 17000 грн.);

— несвоєчасно і не в повному обсязі виплачував працівникам заробітну плату (штраф у розмірі 3 мінзарплат, адмінштраф у загальному випадку в сумі від 510 грн. до 1700 грн.);

— не дотримувався мінімальних гарантій в оплаті праці (штраф у розмірі 10 мінзарплат, адмінштраф у загальному випадку в сумі від 510 грн. до 1700 грн.).

Причому факт сплати фінансових санкцій (адмінштрафу) не знімає з роботодавця обов’язку усунути виявлені порушення.

Якщо ж у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування виявлені інші порушення трудового законодавства, ніж ті, що перераховані вище, то роботодавцеві буде вручено припис на їх усунення без застосування «штрафного покарання». Це прямо зазначено в п. 28 Порядку № 295.

Якщо припис буде виконаний у встановлений у ньому строк (усунені роботодавцем недоліки, які були виявлені інспекторами Держпраці), то ані фінансові санкції до роботодавця, ані адміністративні штрафи до його посадових осіб застосовуватися не будуть. А ось якщо роботодавець проігнорує вимоги припису, то до фінансових санкцій за ст. 265 КЗпП і адмінштрафу за ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X (далі — КпАП) його посадові особи отримають «бонусом» адмінштраф за ст. 1886 КпАП за невиконання законних вимог інспектора Держпраці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі