Теми статей
Обрати теми

Місяць не відпрацьований, але є премія: як включити її в розрахунок «середньої»

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Коментар до листа Мінсоцполітики від 02.10.2017 р. № 2480/0/101-17

Питання включення премій у розрахунок середньої заробітної плати часто хвилюють бухгалтерів. Уся річ у нормі п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), яка у разі коли кількість робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьована не повністю, зобов’язує включати премії при розрахунку «середньої» за останні 2 календарні місяці пропорційно відпрацьованому в розрахунковому періоді часу. У житті випадки бувають різними. Тому нам не обійтися без роз’яснень фахівців Мінсоцполітики. Отже, про все по порядку...

Спочатку відзначимо декілька правил включення премій у розрахунок середньої зарплати для виплат, розрахунковий період для яких визначений у 2 календарні місяці. Вони встановлені в п. 3 і 4 Порядку № 100.

Правило 1. У розрахунок включають виробничі премії (премії за виконання основних показників у роботі, виконання виробничих завдань і функцій). Такі премії виплачують за фактично відпрацьований час. А ось премії за виконання окремих доручень (разового характеру) і премії до ювілейних і святкових дат (разові премії) не включають у розрахунок. Це прямо прописано в п.п. «б» п. 4 Порядку № 100.

Правило 2. Премії включають у заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на зарплату.

Правило 3. Квартальні, піврічні премії частково включають у розрахунок середньої виходячи з виплат за 2 місяці.

Правило 4. Пропорційність включення премій при не повністю відпрацьованому часі в розрахунковому періоді.

Нас цікавить 4 правило про пропорційне включення премій у розрахунок «середньої».

При розрахунку «середньої» виходячи з виплат за 2 місяці Порядок № 100 висуває особливі вимоги для включення в розрахунок премій і винагород: «У разі коли число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьоване не повністю, премії, винагороди й інші заохочувальні виплати при обчисленні середньої заробітної плати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді».

Коли застосовують «пропорційну» норму. Якщо в розрахунковому періоді відпрацьовані усі дні (години), встановлені графіком роботи, щомісячні премії враховують в повній сумі, а премії, нараховані за триваліший період (квартальні, піврічні), включають у заробіток у частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

Якщо ж кількість днів у розрахунковому періоді відпрацьована не повністю, то застосовують «пропорційну» норму. Передусім це стосується випадків, коли місяць відпрацьований не повністю у зв’язку з відпусткою, відрядженням, хворобою тощо.

Як застосовують «пропорційну» норму. На жаль, норми Порядку № 100 не охоплюють усі «преміальні» ситуації. Адже порядок і умови нарахування премій у кожній установі свої. Премії можуть нараховуватися «місяць у місяць», у поточному місяці за підсумками роботи за попередній, у фіксованій сумі, а також розраховуватися пропорційно відпрацьованому часу. Отже, порядок включення премій у розрахунок «середньої» буде не однаковим.

Так, якщо премія виплачується «місяць у місяць» (наприклад, у листопаді за листопад) і її розмір уже розрахований пропорційно відпрацьованому часу, то така премія включається в розрахунок у фактично нарахованому розмірі. На це звертали увагу фахівці Мінсоцполітики у своєму листі від 18.04.2012 р. № 283/13/155-12. При цьому неважливо: повністю відпрацьовані дні в розрахунковому періоді чи ні.

А ось премії, нараховані в поточному місяці за підсумками роботи за попередній (незалежно — у фіксованому розмірі або пропорційно відпрацьованому часу) або у фіксованому розмірі, у розрахунок «середньої» включають пропорційно відпрацьованому часу. Тобто застосовувати чи ні «пропорційну» норму — залежить від того, яким чином була нарахована премія.

Як включити премію пропорційно відпрацьованим дням, якщо в розрахунковому періоді з двох місяців один повністю не відпрацьований? Середню зарплату розраховують виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці, що передують події, з якою пов’язана виплата (п. 2 Порядку № 100). При цьому якщо в розрахунковому періоді відпрацьований хоча б 1 робочий день, то середньоденну (середньогодинну) зарплату слід розрахувати виходячи з виплат, нарахованих за такий 1 відпрацьований день. Такий висновок зазначений у листі, що коментується. Зауважимо, що аналогічний підхід був у фахівців цього відомства і раніше (див. також лист Мінпраці від 15.12.2003 р. № 18-841).

Зверніть увагу! Якщо в розрахунковому періоді один місяць повністю не відпрацьований, «зсувати» розрахунковий період на 1 місяць не потрібно.

Отже, замінювати один повністю невідпрацьований місяць на інший не потрібно. Середню зарплату слід розраховувати виходячи з тих виплат, що нараховані в розрахунковому періоді. А саме, нараховану зарплату ділять на кількість відпрацьованих днів (годин), що припадають на місяці розрахункового періоду. Навіть якщо у двомісячному розрахунковому періоді відпрацьований тільки 1 день, то зарплату, нараховану за такий відпрацьований день, потрібно ділити на 1. Ну а оскільки розрахунковий період відпрацьований не повністю, то премії, нараховані в місяцях розрахункового періоду, включають у розрахунок пропорційно відпрацьованим дням.

Важливо! Пропорційність включення премій визначають стосовно розрахункового періоду (2 місяці), а не стосовно кожного місяця такого періоду.

Тобто якщо кількість днів у розрахунковому періоді відпрацьована не повністю, то загальну суму премії в розрахунковому періоді розраховують пропорційно відпрацьованим дням в такому розрахунковому періоді. Не треба для кожного місяця розрахункового періоду окремо визначати розмір премії, що включається в розрахунок.

Відзначимо, що раніше фахівці Мінсоцполітики у своїх неофіційних роз’ясненнях (щодо правила включення щомісячної премії в розрахунок «середньої») висловлювали таку ж точку зору, як і в листі, що коментується. Радує, що ця позиція набула офіційного підтвердження.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі