Теми статей
Обрати теми

Календар робочого часу для п’ятиденки-2018: що врахувати

Усенко Олена, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України
Календар робочого часу — помічник у роботі кадровиків, які вважають за краще знайомитися з ним задовго до початку наступного календарного року. На нашу думку, зараз і настав час дізнатися норми тривалості робочого часу при п’ятиденці на 2018 рік.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КЗпП — Кодекс законів про працю України.

Давайте розберемося: яка норма тривалості робочого часу для п’ятиденки з двома вихідними днями в суботу і неділю при однаковій тривалості робочого дня протягом робочого тижня у 2018 році?

Процес розрахунку такої норми досить копіткий, тож нам не обійтися без приписів трудового законодавства.

Розпочнемо з того, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень (ч. 1 ст. 50 КЗпП). Проте допускається встановлення скороченого робочого часу (ст. 51 КЗпП) або неповного робочого часу (ст. 56 КЗпП). У таких випадках тривалість робочого тижня стає меншою, ніж 40 годин.

Знаючи тривалість робочого тижня, встановлюють тривалість робочого дня протягом тижня. Якщо тривалість кожного робочого дня однакова протягом усього тижня, то для обчислення норми тривалості робочого часу за місяць необхідно тривалість робочого дня помножити на кількість робочих днів у відповідному місяці. Тут пам’ятайте про правила визначення робочих днів і їх тривалості в особливих випадках.

Правило 1. Робота у святкові і неробочі дні не проводиться.

Згідно з чинною на сьогодні редакцією ст. 73 КЗпП у 2018 році на підприємствах, в установах і організаціях робота не проводиться в такі святкові і неробочі дні: 1 січня — Новий рік, 7 січня — Різдво Христове, 8 березня — Міжнародний жіночий день, 8 квітня — Пасха (Великдень), 1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих, 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги), 27 травня — Трійця, 28 червня — День Конституції України, 24 серпня — День незалежності України, 14 жовтня — День захисника України.

Правило 2. Якщо святковий або неробочий день (ст. 73 КЗпП) збігається з вихідним, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого (ч. 3 ст. 67 КЗпП).

У 2018 році при п’ятиденному робочому тижні з вихідними днями в суботу і неділю в обов’язковому порядку підлягають перенесенню такі вихідні дні: неділя 7 січня (Різдво Христове) — на понеділок 8 січня, неділя 8 квітня (Великдень) — на понеділок 9 квітня, неділя 27 травня (Трійця) — на понеділок 28 травня, неділя 14 жовтня (День захисника України) — на понеділок 15 жовтня.

Правило 3. Напередодні святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП) тривалість робочого дня працівників скорочується на одну годину (ч. 1 ст. 53 КЗпП). Ця норма застосовується щодо 40-годинного робочого тижня. Так, при 40-годинному п’ятиденному робочому тижні з вихідними днями у суботу і неділю у 2018 році напередодні святкових і неробочих днів підлягають скороченню на одну годину такі робочі дні: середа 7 березня, понеділок 30 квітня, вівторок 8 травня, середа 27 червня, четвер 23 серпня і понеділок 31 грудня.

Розраховані норми тривалості робочого часу для п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу і неділю при однаковій тривалості робочого дня протягом робочого тижня на 2018 рік наводимо нижче.

У працівника нестандартний (відмінний від вищезазначеного) графік роботи? У такому разі норми тривалості робочого часу для нього необхідно розрахувати самостійно.

img 1
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі