Теми статей
Обрати теми

Батько у відпустці для догляду за дитиною до 6 років

Мирний Іван, експерт з питань трудового законодавства
У сім’ї працівника двоє дітей — 1,5 і 4 роки. У відпустці для догляду за молодшою дитиною перебуває мати. Старша дитина потребує домашнього догляду згідно з медичним висновком. Чи може правом на відпустку для догляду за нею скористатися батько?

Так, може. Право батька дитини на відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років за медичним висновком передбачене ч. 7 ст. 179 КЗпП і п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Таким правом також можуть скористатися бабуся, дід або інші родичі, що фактично доглядають за дитиною. Причому таке право не залежить від того, перебуває мати дитини у відпустці для догляду за молодшою дитиною до досягнення нею трирічного віку чи ні (див. лист Мінсоцполітики від 01.09.2011 р. № 252/13/133-11).

Відпустка для догляду за дитиною надається тривалістю, вказаною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною 6 років.

Якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), то у відпустці батько зможе перебувати до досягнення дитиною 16 років, а якщо дитині встановлена категорія «дитина-інвалід підгрупи А» — до досягнення нею 18 років (п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки).

Щоб скористатися правом на таку відпустку, батько дитини повинен надати роботодавцю заяву та медичний висновок про необхідність у домашньому догляді за дитиною (довідку за формою № 080-1/о, затвердженою наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430).

На підставі цих документів роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання працівнику відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі