Теми статей
Обрати теми

Мати в пологовому будинку з «другою» дитиною. Вдома захворіла «перша» — «для догляду» залишився батько

Максименко Леся, експерт з питань оплати праці
Працівник приніс лікарняний по догляду за хворою дитиною віком до 3 років (2 роки 8 місяців). Виявляється, мати дитини під час її хвороби перебувала в пологовому будинку (у зв’язку з пологами). Тому догляд за хворою дитиною здійснював батько — наш працівник. Чи правомірно виданий лікарняний лист і чи можна його оплачувати?

Питання не з простих. Чому? Зараз пояснимо. Відомо: якщо жінка в період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами захворіє сама або в неї захворіє дитина, то лікарняний їй не видається.

Підстава: на цей період їй уже виданий лікарняний лист (у зв’язку з вагітністю та пологами), який оплачується за рахунок коштів Фонду соцстрахування. Так само лікарняний не видається за увесь період перебування жінки у відпустці для догляду за дитиною до 3 або 6 років.

Ось тут і виникає запитання: чи правомірна видача лікарняного листа по догляду за хворою дитиною віком до 3 років іншому члену сім’ї, якщо мати не може здійснювати такий догляд у зв’язку з власною хворобою або пологами?

Відповідь: так, така видача правомірна.

А тепер обґрунтуємо. У п. 3.13 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455), зазначено, що «листок непрацездатності видається працюючій особі, що здійснює догляд за дитиною у віці до 3 років <…> у разі пологів або хвороби матері на період, коли вона за медичними висновками лікаря не може здійснювати догляд за дитиною У цьому випадку листок непрацездатності видається на підставі довідки з поліклініки або стаціонару, що засвідчує пологи або захворювання матері».

Отже, працюючий батько має право отримати лікарняний по догляду за хворим сином у разі, якщо мати народжує. Навіть якщо такій дитині немає 3 років.

Для цього в дитячу поліклініку батьку треба принести довідку з пологового будинку, що засвідчує пологи матері. Більше жодних підтвердних документів надавати не треба.

Щодо оплати лікарняного листа для догляду за дитиною у віці до 3 років відзначимо, що це питання врегульоване Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Так, відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 22 цього Закону «допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у випадку <…> догляду за дитиною у віці до 3 років <…> у разі хвороби матері або іншої особи, що доглядає за цією дитиною».

А згідно з ч. 5 цієї ж статті Закону № 1105 виплата за таким листком непрацездатності здійснюється за рахунок коштів Фонду соцстрахування з 1-го дня і за увесь період хвороби (матері).

У разі стаціонарного лікування дитини лікарняний працівнику оплачується за весь час перебування особи в стаціонарі разом з хворою дитиною. І знову ж таки повністю (з 1-го дня) за рахунок коштів Фонду соцстрахування (ч. 3 ст. 22 Закону № 1105).

Зверніть увагу, що роботодавець не має права вимагати будь-яких документів, що доводять правомірність видачі лікарняного для догляду за дитиною. Проте в цьому випадку ми б рекомендували попросити у працівника копію довідки з пологового будинку (що засвідчує пологи матері), яку він надав у дитячу поліклініку (лікарню) як підставу для видачі йому лікарняного для догляду.

Висновки:

— видача лікарняного листа «по догляду» за хворою дитиною віком до 3 років іншому члену сім’ї (батьку), якщо мати не може здійснювати такий догляд у зв’язку з власною хворобою або пологами, правомірна;

— виплата за таким листком непрацездатності з 1-го дня здійснюється за рахунок коштів Фонду соцстрахування.

Наостанок зазначимо, що комісія (уповноважений) із соціального страхування за необхідності має право звертатися до робочих органів відділень Фонду соцстрахування стосовно перевірки правильності видачі і продовження листків непрацездатності застрахованим особам. Тож якщо є сумніви щодо правильності видачі листка непрацездатності, звертайтеся за допомогою до органів Фонду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі