Теми статей
Обрати теми

Лікарняний лист з помилкою не виправлений: як оформити відсутність працівника?

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Працівник, повернувшись із щорічної відпустки, приніс лікарняний лист. Виявилось, що відпустку він проводив не за місцем свого проживання (на морі). Відповідно і лікарняний йому був оформлений за місцем звернення, тобто в іншому регіоні України. Так сталося, що в оформленні лікарняного виявлена помилка. Щось робити, щоб внести в такий лікарняний виправлення, працівник відмовився. Підкажіть, який є вихід із ситуації, що склалася? Як оформити відсутність працівника на роботі?

Трапляється, що працівник приносить лікарняний лист з помилками. Здавалося б, найпростіше рішення — це відправити його «назад» до медиків, щоб вони внесли відповідні виправлення або видали правильно заповнений дублікат лікарняного листа. Але тут починається…

Давайте міркувати разом, як вийти з описаної ситуації.

По-перше, підставою для нарахування лікарняних є виданий і оформлений в установленому порядку листок непрацездатності (ч. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105 (далі — Закон № 1105)).

Особам, у яких тимчасова непрацездатність настала поза постійним місцем проживання і роботи (під час відрядження, санаторно-курортного лікування, відпустки тощо), листок непрацездатності видається за місцем їх тимчасового перебування з дозволу головного лікаря лікувально-профілактичного закладу на кількість днів непрацездатності (п. 1.10 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455, далі — Інструкція № 455)). При цьому листок непрацездатності видається з підписом головного лікаря, засвідченим круглою печаткою закладу охорони здоров’я (п. 3.8 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої спільним наказом Мінохоронздоров’я, Мінпраці, ФСС з ТВП і Фонду соцстрахування від нещасних випадків від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406, далі — Інструкція № 532).

По-друге, якщо в листку непрацездатності є допущені помилки, приймати його до оплати, звичайно ж, не можна. Він оформлений не в установленому порядку! Фонд соцстрахування «заверне» його (при перевірці).

У разі виявлення неправильно оформленого листка непрацездатності комісія із соцстраху установи повинна прийняти рішення про повернення такого листка застрахованій особі для внесення закладом охорони здоров’я, якою він був виданий, відповідних доповнень/виправлень.

У питанні, що коментується, працівник відмовляється займатися «виправленнями». Що ж у такому разі робити?

Скажімо так: «формально» тут два можливі шляхи вирішення ситуації. Який обрати? — вирішувати, звичайно, вам. Але, забігаючи вперед, натякнемо: вирішувати «там» нічого — вибір буде очевидним. Ми, у свою чергу, наведемо обидва.

Шлях 1: усе за правилами, або що ж виходить в результаті «проведення» «невиправленого» лікарняного.

Отже, працівник відмовився «виправляти» лікарняний і наполягає на тому, щоб йому «повернули» дні відпустки (продовжили або перенесли на інший період відпустку), які були «зіпсовані».

Покрокували.

КРОК 1. Щоб надалі убезпечити себе від будь-яких претензій щодо невиплати лікарняних, відмову працівника виправити лікарняний бажано зафіксувати в письмовому вигляді. Зробити це можна так.

Письмово повідомте працівника про те, що в наданому їм лікарняному листі є істотні помилки. Тут же запропонуйте йому звернутися до медичної установи, яка його видала, для внесення відповідних виправлень або видачі дубліката.

Поясніть (письмово в цьому ж повідомленні), що відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону № 1105 такий лист вважається оформленим не за встановленою формою, і допомога за ним не виплачується.

Далі (знову ж таки письмово) попередьте, що у разі відмови працівника надати листок непрацездатності, оформлений у належному вигляді, йому не буде виплачено допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Нехай на вашому примірнику такого повідомлення працівник розпишеться про отримання другого примірника на руки.

Заяву про відмову прийняти листок непрацездатності для внесення закладом охорони здоров’я, яким він був виданий, відповідних доповнень/виправлень бажано отримати від працівника теж у письмовому вигляді. Можливо, прямо на вашому примірнику повідомлення (попередження) про неможливість виплати лікарняних.

КРОК 2. Комісія із соціального страхування приймає рішення про відмову у виплаті лікарняних і протоколює його.

Нагадуємо, що для такої відмови у встановленій формі протоколу (додаток до Положення про комісію (уповноваженого) з соціального страхування підприємства, установи, організації, затвердженого постановою ФСС з ТВП від 23.06.2008 р. № 25) відведений розділ II.

До протоколу доцільно буде підкласти заяву працівника про відмову прийняти листок непрацездатності для внесення закладом охорони здоров’я, яким він був виданий, відповідних доповнень/виправлень.

КРОК 3. Подовжувати або переносити на інший період щорічну відпустку на підставі листка непрацездатності, що містить помилки, які так і не були виправлені, не треба. Із цього приводу є позиція Мінсоцполітики (див. лист від 17.07.2017 р. № 1922/0/101-17/284).

Увага! Якщо щорічна відпустка працівника збіглася з періодом непрацездатності, який належним чином не підтверджений, то така відпустка не подовжується і не переноситься на інший період.

КРОК 4. У разі, коли період хвороби повністю збігається з періодом щорічної відпустки, жодні зміни в табель робочого часу вносити не треба. Вважайте, що за непідтвердженим лікарняним працівник хворів за свій рахунок. А ось якщо період хвороби виходитиме за рамки щорічної відпустки, то дні «непідтвердженої» хвороби, які припадають на дні роботи, потрібно протабелювати «НН» (27) — неоплачувана тимчасова непрацездатність.

Шлях 2: раціональний, або залишити усе як є.

У цьому випадку в табелі обліку використання робочого часу дні «незасвідченої» хвороби так і залишаться відміченими як дні щорічної основної відпустки (буквений код — «В» або цифровий код — «08»). Лікарняний лист можна повернути. Раптом ваш «відмовник» надалі все ж принесе його «виправленим». Тоді обов’язково нарахуєте і виплатите йому лікарняні, а також перенесіть щорічну відпустку на інший погоджений з працівником період.

Отже, якщо надалі працівник вирішить виправити ситуацію і принесе лікарняний лист, оформлений у належному порядку, його треба буде оплатити.

У такому разі строк (10 календарних днів), установлений для призначення оплати, — оформлення нового протоколу, тільки вже з «позитивним» рішенням, — потрібно відлічувати після надання переоформленого лікарняного.

Звертаємо вашу увагу на те, що в бланку листка непрацездатності може бути зроблено лікарем не більше двох виправлень (п. 4.5 Інструкції № 532).

І ще один нюанс: строк давності з оплати лікарняного листа — 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності (ч. 5 ст. 32 Закону № 1105).

У разі якщо працівник надасть листок непрацездатності з необхідними виправленнями після 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності, тобто закінчення граничного строку для призначення лікарняних, лікарняні за таким листком непрацездатності не підлягають виплаті. Оскільки в цьому випадку звернення за допомогою по тимчасовій непрацездатності станеться, по суті, після 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності.

У табель обліку робочого часу вноситься зміна позначення «В» на «ТН», а дні відпустки можна буде перенести.

На завершення зупинимося ще на одному моменті. Якщо дні «непідтвердженої» хвороби повністю припадають на відпустку, то ви сміливо можете слідувати будь-яким із запропонованих вище шляхів. Але якщо хвороба «зачепила» не лише відпустку, а ще і робочі дні (дні, коли працівник повинен був вийти після відпустки на роботу, але не зробив цього, тому що хворів, а потім ще і не зміг підтвердити свою хворобу), то у вас залишається тільки один варіант — шлях 1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі