Теми статей
Обрати теми

Щодо складу конкурсної комісії в державному органі*

Лист Національного агентства України з питань державної служби від 02.06.2017 р. № 5086/12-17

* Назва редакційна. — Прим. ред.

Національне агентство України з питань державної служби в межах повноважень розглянуло лист [...] щодо надання роз’яснення окремих положень законодавства про державну службу.

Відповідно до частини другої статті 17 Закону України «Про державну службу» (далі — Закон) керівник державної служби організовує планування роботи з персоналом державного органу, в тому числі організовує проведення конкурсів на зайняття вакантних посад державної служби категорій «Б» і «В», забезпечує прозорість і об’єктивність таких конкурсів відповідно до вимог цього Закону; призначає громадян України, які пройшли конкурсний відбір, на вакантні посади державної служби категорій «Б» і «В», звільняє з таких посад відповідно до цього Закону.

Абзацом другим пункту 13 Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2016 року № 246 (далі — Порядок), передбачено, що для проведення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби категорій «Б» і «В» керівником державної служби утворюється конкурсна комісія у складі голови і членів комісії.

У пункті 15 Порядку передбачено, що конкурсна комісія утворюється у складі не менше п’яти осіб.

До складу конкурсної комісії входять представники служби управління персоналом та юридичної служби, а також окремих структурних підрозділів державного органу.

До складу конкурсної комісії можуть залучатися представники громадських об’єднань, що діють відповідно до Закону України «Про громадські об’єднання», в установленому Нацдержслужбою порядку.

Порядком не передбачено процедуру обрання голови та членів конкурсної комісії. Таким чином, керівник державної служби самостійно визначає голову і членів конкурсної комісії.

До роботи конкурсної комісії можуть залучатися державні службовці, в тому числі з інших державних органів, працівники, науковці та експерти у відповідній сфері, а також представник виборного органу первинної профспілкової організації за її наявності.

Відповідно до пункту 46 Порядку конкурсна комісія може прийняти рішення про залучення експертів (не менше двох) у відповідній сфері для проведення оцінки відповідності окремим вимогам, які оцінюються за допомогою ситуаційних завдань. У такому разі оцінку (0-1-2) дає експерт. Така оцінка враховується членами конкурсної комісії під час надання власної оцінки.

Крім того, абзацами другим та третім пункту 50 Порядку визначено, що співбесіду проводить конкурсна комісія.

У разі потреби можуть бути присутні залучені експерти.

Залучення вказаних осіб до роботи конкурсної комісії доцільно здійснювати у разі відсутності у членів конкурсної комісії відповідної фахової підготовки та професійної компетенції для проведення оцінювання вимог до осіб, які претендують на вступ па державну службу.

Зважаючи на викладене, ставити питання кандидатам під час проходження співбесіди можуть члени конкурсної комісії.

Окремо повідомляємо, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади мають лише роз’яснювальний (інформаційний) характер і не встановлюють правових норм.

Голова К. О. Ващенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі