Теми статей
Обрати теми

Відпустка на дітей: чи надається за період відпустки для догляду за дитиною?

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Працівниця має двох дітей віком 3 та 7 років. Вона перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років з 29.08.2015 р. по 08.07.2018 р. Стала до роботи — 09.07.2018 р. З 14.07.2018 р. працівниця бажає оформити додаткову відпустку на дітей тривалістю 10 к. дн. Чи має вона право на таку відпустку за 2018 рік, адже півроку (з 01.01.2018 р. по 08.07.2018 р.) вона не працювала, бо перебувала у відпустці для догляду за дитиною?

Так, має. Пояснимо.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) одним із видів соціальних відпусток є додаткова відпустка працівникам, які мають дітей (далі — додаткова відпустка на дітей) або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи A I групи. Порядок надання цієї відпустки встановлений ст. 1821 КЗпП та ст. 19 Закону про відпустки.

Так, жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, чи одному з прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів, зазначених у ст. 73 КЗпП (ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки). За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Додаткова відпустка на дітей надається особам, які фактично працюють (виконують свої трудові обов’язки). У працівників не виникає право на таку відпустку за роки, в яких вони повністю перебували у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у соцвідпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років (див. лист Мінсоцполітики від 20.10.2011 р. № 307/13/133-11).

Слід урахувати, що викладене не поширюється на випадок, коли жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, працює на умовах неповного робочого часу. У такому разі вона має право на додаткову відпустку на дітей.

Оскільки «дитяча» відпустка є соціальною і не належить до виду щорічних, вона надається повної тривалості в будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після цієї дати (див. лист Мінсоцполітики від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16).

Важливо! Відпустку на дітей надають за календарний рік незалежно від відпрацьованого у цьому році часу.

Тому для отримання права на таку відпустку працівник повинен відпрацювати хоча б один день у відповідному календарному році. У випадку, що розглядається, працівниця у 2018 році, за який надається відпустка на дітей, має відпрацьований період часу. Отже, за цей рік їй надається додаткова соціальна відпустка на загальних підставах. Якби вона увесь 2018 рік перебувала у відпустці для догляду за дитиною й не працювала (як, наприклад, у 2016 — 2017 рр.), то права на відпустку за цей рік вона б не мала.

Також зазначимо: якщо працівник, який має право на додаткову відпустку на дітей, з будь-яких причин не скористався нею в рік досягнення дитиною певного віку або за декілька попередніх років, то він має право використати цю відпустку пізніше або в разі звільнення отримати компенсацію.

При цьому у процесі трудових відносин працівник може лише використати належні дні додаткової відпустки на дітей. Іншого чинним законодавством не передбачено. Така відпустка не підлягає грошовій компенсації у випадку, якщо працівник не звільняється (див. лист Мінсоцполітики від 19.01.2017 р. № 132/0/101-17/284). Тому компенсацію за невикористану відпустку на дітей працівник може отримати лише при звільненні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі