Теми статей
Обрати теми

Розлучена жінка з дитиною & соцвідпустка: від права до пакета документів

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
У працівниці є дитина, якій у 2018 році виповнюється 10 років. Із батьком дитини вона розлучилася у квітні 2018 року. Чи має ця працівниця право на соцвідпустку на дітей як одинока мати? Якщо так, то які документи вона повинна надати для реалізації свого права на соцвідпустку на дітей?

Надання соцвідпустки на дітей регламентоване ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР. Одна з підстав для надання такої відпустки — працююча одинока мати. Кого вважати одинокою матір’ю для цілей надання соцвідпустки на дітей, Мінсоцполітики роз’яснило в листах від 05.08.2016 р. № 438/13/116-16 та від 25.02.2015 р. № 76/13/116-15.

Так, одинокою матір’ю вважається:

— жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблений в установленому порядку за вказівкою матері;

— вдова;

— жінка, яка виховує дитину без батька (у тому числі розлучена жінка, жінка, яка народила дитину, не перебуваючи в зареєстрованому шлюбі, і при цьому батько визнав дитину; жінка, яка вийшла заміж повторно, але її дитина віком до18 років новим чоловіком не усиновлена).

Як одинока мати жінка має право на соцвідпустку на дітей до досягнення дитиною 18 років.

Нас цікавить надання соцвідпустки на дітей розлученій жінці, що виховує дитину без батька. Для того, щоб скористатися правом на соцвідпустку на дітей, така жінка повинна надати роботодавцеві: копію свідоцтва про народження дитини; копію свідоцтва про розірвання шлюбу; документи, які підтверджують, що батько не бере участі у вихованні дитини.

З копіями свідоцтв про народження дитини і про розірвання шлюбу проблем не виникає. А ось із документами, що підтверджують відсутність участі батька у вихованні дитини, вони є. Чинним законодавством не встановлено конкретного переліку таких документів.

Проте Мінсоцполітики вважає, що таким документом може бути офіційно складений, оформлений і посвідчений в установленому порядку документ, в якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дитини. На думку Мінсоцполітики (листи від 25.02.2015 р. № 76/13/116-15 та від 30.05.2014 р. № 193/13/123-14), факт відсутності участі батька у вихованні дитини можуть підтверджувати:

— рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав;

— ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів;

— акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, в установі, організації, або акт дослідження комітетом самоорганізації населення, в якому зі слів сусідів (за наявності їх підписів у акті) підтверджується факт відсутності участі батька у вихованні дитини;

— довідка зі школи (садочка) про те, що батько не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з учителями/вихователями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах).

Цей перелік не є вичерпним. Жінка може подати й інші документи, що підтверджують відсутність участі батька у вихованні дитини.

А ось довідка про те, що дитина проживає з матір’ю без батька, для цих цілей не підходить (лист Мінпраці від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13). Адже батько дитини може брати участь у її вихованні і без фактичного проживання разом із нею.

Не має значення для надання соцвідпустки на дітей і факт сплати батьком дитини аліментів. Він свідчить лише про те, що батько бере участь в утриманні дитини, але не говорить про його участь у вихованні.

Таким чином, у випадку, наведеному в запитанні, працівниця має право на соцвідпустку на дітей за підставою «одинока мати» (а саме розлучена жінка, що виховує дитину без батька). Право на соцвідпустку за зазначеною підставою виникає вже за 2018 рік за умови, що працівниця надасть за місцем роботи пакет документів, у тому числі підтверджуючих, що батько дитини не бере участі в її вихованні. Оскільки йдеться про надання соцвідпустки на дітей за однією підставою, то її тривалість становить 10 календарних днів. У загальному випадку в такої працівниці право на соцвідпустку на дітей за підставою «одинока мати» востаннє виникне за рік, у якому її дитина досягне 18 років.

Висновок. Розлучена жінка, що виховує дитину без батька, має право на соцвідпустку на дітей за підставою «одинока мати». Для реалізації права на соцвідпустку на дітей за зазначеною підставою жінка повинна надати копії свідоцтв про народження дитини і про розірвання шлюбу, а також документи, що підтверджують відсутність участі батька у вихованні дитини.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі