Теми статей
Обрати теми

Тривалість робочого дня під час відпустки для догляду за дитиною до 3 років

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Якої максимальної тривалості може бути робочий день жінки, яка не виходячи з відпустки для догляду за дитиною до 3 років хоче працювати на умовах неповного робочого часу?

Чинне законодавство дозволяє жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, працювати на умовах неповного робочого часу або вдома (ст. 179 КЗпП, ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР). Для цього вона може звернутися з відповідною заявою до роботодавця. На підставі заяви жінки (в якій має бути вказаний бажаний режим роботи) роботодавець видає відповідний наказ (розпорядження).

Нагадаємо, що неповний робочий час допускається встановлювати шляхом:

— зменшення тривалості щоденної роботи (неповний робочий день);

— зменшення кількості днів роботи (неповний робочий тиждень);

— зменшення тривалості щоденної роботи і кількості днів роботи (поєднання неповного робочого дня і неповного робочого тижня).

З положень ст. 56 КЗпП випливає, що неповним вважається робочий час, який має меншу тривалість, ніж установлений нормативними актами, у тому числі розпорядчими актами установи. Тобто для того, щоб робочий час працівниці вважався неповним, достатньо, щоб він був менше нормальної тривалості, а на скільки менше (на годину, дві, три тощо) — це вирішувати працівниці та її роботодавцю.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі