Теми статей
Обрати теми

Кандидатам та переможцям конкурсів на посади держслужби в заповненні е-декларацій допоможе чат-бот «Держслужбовець Тарас»

Янченко Галина, Голова правління ГО «Антикорупційний штаб»
Подання кандидатом на посаду в державному органі декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, є обов’язковою умовою для участі в конкурсі на зайняття вакантної посади державної служби.

Частиною третьою статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» передбачено обов’язок осіб, які претендують на зайняття посад, зазначених у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», подати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) декларацію кандидата на відповідну посаду.

Як зазначається в роз’ясненнях НАЗК, така декларація охоплює звітний рік, тобто період з 01 січня по 31 грудня включно, що передує року, в якому особа подала заяву на зайняття посади або бере участь у конкурсі, якщо інше не передбачено законодавством. Інформація, яка зазначається в електронній декларації, повинна містити інформацію, актуальну станом на 31 грудня звітного року.

Важливо зазначити, що законодавством можуть передбачатися особливості щодо процедури відбору кандидатів на зайняття вакантних посад суб’єктів декларування. Так, стаття 25 Закону України «Про державну службу» передбачає подання двох декларацій в процесі такого відбору: перша декларація подається кандидатом разом з іншими документами для участі в конкурсі; друга декларація подається особою, якщо вона перемогла в конкурсі, перед її призначенням на посаду. Варто звернути увагу, що в обох випадках декларація подається за минулий рік, а період, який охоплюється відповідними деклараціями, залежить від часу їх подання.

Аналіз електронних декларацій, проведених громадською організацією «Антикорупційний штаб», показав, що кандидати на посади часто припускаються типових помилок. Серед найбільш поширених — не зазначення об’єктів нерухомості, де фактично проживає суб’єкт декларування, особливо якщо йдеться про орендовану нерухомість; декларування майна дешевше за встановлений поріг; неточності у зазначенні джерела доходів; незазначення майна, яке перебуває у користуванні декларанта або членів його сім’ї тощо.

Для допомоги суб’єктам декларування, а також кандидатам на посади «Антикорупційний штаб» у лютому 2018 року створив та запустив електронний сервіс — чат-бот «Держслужбовець Тарас», який допомагає суб’єктам декларування у заповненні декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Зокрема, чат-бот надає користувачам покрокову інструкцію із заповнення електронної декларації, допомагає визначити, які відомості підлягають декларуванню щодо різних активів та доходів, містить актуальні відомості щодо порогів, встановлених для декларування окремих активів, містить додаткові посилання на відкриті державні реєстри, бази даних, сервіси, що можуть бути корисними суб’єктам декларування під час заповнення декларації.

Чат-бот «Держслужбовець Тарас» є некомерційним та безкоштовним електронним довідковим сервісом, який створений за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС. Знайти його можна, ввівши в поле для пошуку в Facebook Messenger або Telegram запит «Держслужбовець Тарас», а також за прямими посиланнями:

— Facebook Messenger — http://m.me/d.tarasbot;

— Telegram — https://t.me/d_tarasbot.

Для того щоб розпочати спілкування із чат-ботом, потрібно натиснути кнопку «Почати» і надалі користуватись запропонованими кнопками внизу при виборі варіантів відповіді.

Наповнення інформацією чат-боту «Держслужбовець Тарас» здійснювалось виключно на основі положень Закону України «Про запобігання корупції», Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю, затвердженого рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 11 серпня 2016 року № 3 (зі змінами) та інших роз’яснень та рекомендацій, прийнятих Національним агентством з питань запобігання корупції.

Варто зауважити, що чат-бот «Держслужбовець Тарас» є допоміжним інструментом для суб’єктів декларування, усі відповіді та пояснення несуть рекомендаційний характер, а відповідальність за достовірність інформації, яку внесено до декларації, несе виключно суб’єкт декларування. Якщо зміст відповіді чат-бота є незрозумілим користувачу чи в нього залишаються додаткові запитання, радимо звертатись до Національного агентства з питань запобігання корупції за додатковими роз’ясненнями та консультаціями. Водночас досвід суб’єктів декларування, які скористались консультацією чат-бота, свідчить про те, що така консультація допомагає декларантам уникнути більшості типових помилок та суттєво пришвидшити процес заповнення електронної декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі