Теми статей
Обрати теми

Соцвідпустка на дітей: визначаємо період надання

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Працівниця написала заяву про надання їй соцвідпустки на дітей за підставою «жінка, яка працює і має двох дітей віком 10 і 12 років» за 2018 рік з 04.06.2018 р. Чи зобов’язаний роботодавець задовольнити прохання працівниці? Чи може він наполягати на використанні цією працівницею соцвідпустки на дітей у вересні 2018 року?

З метою створення сприятливих умов для догляду за дітьми і їх виховання ст. 1821 КЗпП і ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) передбачено надання працюючій жінці, яка має двох або більше дітей віком до 15 років, щорічно соціальної додаткової оплачуваної відпустки тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

Зазначимо, що соцвідпустка на дітей належить до виду соціальних відпусток, а не щорічних (ст. 4 Закону про відпустки). Отже, порядок надання щорічних відпусток не поширюється на соцвідпустку на дітей.

Між тим КЗпП і Закон про відпустки не містять особливих приписів про надання соцвідпустки на дітей. У ст. 19 Закону про відпустки лише зазначено, що працівниці за наявності відповідних підстав «надається щорічно додаткова оплачувана відпустка».

Тому на практиці вироблений такий підхід: працівниця, яка бажає скористатися правом на соцвідпустку на дітей, подає роботодавцеві заяву, в якій зазначає бажану дату початку такої відпустки.

Чи може роботодавець відмовити працівниці, яка подала відповідну заяву, в наданні соцвідпустки на дітей або вимагати використати її в інший період?

Мінсоцполітики в листах від 06.02.2018 р. № 204/0/101-18/284 і від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16 зазначило: соцвідпустка на дітей надається в обов’язковому порядку за бажанням (заявою) працівниці.

Таким чином, якщо працівниця подала заяву, в якій висловила своє бажання реалізувати право на соцвідпустку на дітей, роботодавець не має права їй відмовити.

Чи може роботодавець ініціювати надання соцвідпустки на дітей в інший, ніж зазначений у заяві працівниці, період? Ми вважаємо, що ні. Роботодавець повинен надати працівниці соцвідпустку на дітей у період, зазначений у заяві.

Проте в разі виробничої необхідності ніхто не забороняє роботодавцеві звернутися до працівниці з проханням використати соцвідпустку на дітей в інший, ніж зазначений у заяві, період (у нашому випадку — у вересні 2018 року замість червня 2018 року). Якщо працівниця піде назустріч роботодавцеві, то соцвідпустка на дітей надається в період, погоджений між нею і роботодавцем. Але якщо працівниця відмовиться від пропозиції роботодавця, то соцвідпустка на дітей має бути їй надана в період, зазначений у її заяві про надання такої відпустки.

Водночас, щоб уникнути накопичення соцвідпусток на дітей і раціонального планування роботи установи, Мінсоцполітики (лист від 06.02.2018 р. № 204/0/101-18/284) вважає, що сторонам трудового договору доцільно погоджувати строки їх надання окремим рядком у графіку відпусток. Підкреслимо, що ця пропозиція «трудового» Міністерства є саме рекомендацією. Річ у тім, що графік відпусток обов’язково складають лише щодо щорічних відпусток (ч. 10 і 11 ст. 10 Закону про відпустки). А оскільки соцвідпустка на дітей не є щорічною відпусткою, то і включення такої соцвідпустки до графіку відпусток носить виключно рекомендаційний характер. Тобто КЗпП і Закон про відпустки не містять норм про обов’язкове включення соцвідпустки на дітей до графіку відпусток.

Висновок: Соцвідпустка на дітей надається в обов’язковому порядку за бажанням працівниці. Роботодавець повинен надати соцвідпустку на дітей у період, зазначений у заяві працівниці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі