Теми статей
Обрати теми

Семінар у вихідний день — які гарантії для працівника?

Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
Нині участь працівників у семінарах — поширене явище. А як же інакше? У світі, що постійно змінюється, треба обов’язково підвищувати свій професіоналізм, покращувати професійні навички! Непоодинокими бувають випадки, коли семінари проводяться у вихідний день. У зв’язку з цим закономірно виникає запитання: чи оплачується такий день участі працівника в семінарі у вихідний і якщо так, то як? Давайте розбиратися.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КЗпП Кодекс законів про працю України.

Постанова № 695 Постанова КМУ «Про гарантії для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695.

Інструкція № 59 Інструкція про службові відрядження в межах України і за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Постанова № 98 Постанова КМУ «Про суму та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98.

Участь працівників у семінарах у вихідний день вигідна як для працівника, так і для його роботодавця. Працівник отримує необхідну для його роботи інформацію за рахунок роботодавця. Роботодавець підвищує професійність своїх працівників, не на шкоду робочому процесу.

Питання про гарантії для працівника у разі направлення його на семінар у вихідний день непросте. А справа в тому, що семінар у вихідний — це вже реалії сьогоднішнього дня. Норм у чинному трудовому законодавстві, що чітко визначають гарантії для працівників у разі відвідування такого семінару, немає!

Тож давайте розглянемо лист Мінсоцполітики від 13.09.2019 р. № 1318/0/206-19.

Розпочнемо з документального оформлення відвідування семінару працівниками в іншому місті. Це дуже важливо для правильної відповіді на поставлене нами запитання.

ЯК ОФОРМЛЯТИ ВІДВІДУВАННЯ СЕМІНАРУ ПРАЦІВНИКАМИ?

Фахівці Мінсоцполітики вказали, що участь працівника в семінарі може бути оформлена або як відрядження, або як підвищення кваліфікації з відривом від виробництва. Усе залежить від мети семінару, місця проведення, видачі документа про освіту тощо.

Тут слід згадати історію питання. Свого часу Мінфін у листі від 20.05.2013 р. № 31-07230-16-27/15177 відмітив, що направлення працівника на навчання, зокрема на семінар, не є службовим відрядженням. Гарантії і компенсації для працівників, що направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки і навчання іншим професіям з відривом від виробництва, встановлені постановою № 695.

Водночас направлення працівника на семінар в інше місто все ж можна оформити як службове відрядження. І, як показує практика, це найбільш поширений варіант оформлення. Як це зробити? У наказі про службове відрядження вкажіть його мету — отримання інформаційно-консультаційних послуг для підприємства, установи, організації. Про отримання інформаційно-консультаційних послуг свідчитиме відповідний договір про надання таких послуг, акт про надані послуги.

Коли ж відвідування семінару працівником оформляється як підвищення кваліфікації? Тоді, коли працівники отримують додаткові професійні знання, уміння і навички. При цьому слід врахувати, що договір у цьому випадку укладається на надання інших видів освіти (підвищення кваліфікації). Ви, зі свого боку, як роботодавець повинні оформити наказ про направлення працівника на підвищення кваліфікації.

З оформленням розібралися. Тепер можемо перейти до розгляду трудових гарантій, передбачених законодавством у разі направлення працівника в службове відрядження або у разі направлення працівника на підвищення кваліфікації.

ГАРАНТІЇ І КОМПЕНСАЦІЇ ПРАЦІВНИКАМ

Відмітимо, що гарантії для працівників, направлених у службове відрядження, передбачені ст. 121 КЗпП, а для працівників, направлених на підвищення кваліфікації, — ст. 122 КЗпП і постановою № 695. Наведемо їх у таблиці.

Гарантії і компенсації працівникам, направленим на семінар

Вид

Службове відрядження

Підвищення кваліфікації

Оплата праці

Зберігається зарплата згідно з умовами трудового або колективного договору, але не нижче середнього заробітку(1)

Зберігається середня зарплата(1)

Позначення в табелі

«ВД» (цифровий код «07») — відрядження

«Ін» (цифровий код «22») — інший невідпрацьований час, передбачений законодавством

Проїзд

Оплачується проїзд до місця відрядження і назад

Оплачується проїзд до місця навчання і назад

Добові

Добові виплачуються в розмірі, встановленому для службових відряджень

Проживання

Відшкодовується в порядку, передбаченому Інструкцією № 59, і в розмірах, установлених постановою № 98 або внутрішнім Положенням про відрядження (для комерційних підприємств)

У разі відсутності гуртожитку витрати, пов’язані з наймом житла, відшкодовують в порядку, встановленому законодавством для службових відряджень

Інші витрати

Оплачуються згідно з Інструкцією № 59 і постановою № 98 (для бюджетників), згідно з Положенням про відрядження (для комерційних підприємств)

Оплата не передбачена

Видача авансу

Обов’язкова

Не передбачена

За яким місцем роботи мають бути дотримані гарантії

Відшкодовуються і гарантуються тим роботодавцем, який відправив працівника у відрядження

Відшкодовуються і гарантуються тільки за основним місцем роботи, але є винятки. Наприклад, при підвищенні кваліфікації педагогів середня зарплата зберігається і за сумісництвом

(1) Держслужбовцям і за період службового відрядження, і за період підвищення кваліфікації зберігають зарплату, тобто оплачують як за звичайні робочі дні.

Ну і наостанок про найцікавіше — про гарантії для працівників у разі направлення на семінар у вихідний день.

ГАРАНТІЇ ДЛЯ ВІДВІДУВАЧІВ СЕМІНАРУ У ВИХІДНИЙ

Нагадаємо, що робота у вихідний компенсується шляхом надання іншого дня відпочинку або оплати цього дня.

Якщо оформлено службове відрядження. В Інструкції № 59 (вона обов’язкова для бюджетників і «орієнтир» — для комерційних підприємств) визначено: якщо працівника відправили у службове відрядження спеціально для роботи у вихідний день, то така робота компенсується наданням іншого дня відпочинку або в грошовій формі в подвійному розмірі.

Чи можемо ми вважати направлення в службове відрядження для отримання інформаційно-консультаційних послуг у вихідний день направленням саме на роботу у вихідний день? На нашу думку, так. Тільки не забудьте в наказі про службове відрядження прописати, що працівник отримуватиме інформаційно-консультаційні послуги у свій вихідний день.

У такому разі ви повинні такий день компенсувати або наданням іншого дня відпочинку, або в грошовій формі в подвійному розмірі.

Якщо оформлені курси підвищення кваліфікації. Що стосується цієї ситуації, фахівці Мінсоцполітики в листі, що коментується, обмежилися тільки цитуванням п. 1 постанови № 695 (ср. ). У ньому йдеться про необхідність збереження середнього заробітку за основним місцем роботи за час навчання.

Із цього приводу свіжіший і чіткий лист Мінсоцполітики від 02.10.2019 р. № 1437/0/206-19. У ньому фахівці Мінсоцполітики наполягають: у разі направлення працівника на навчання у вихідний день цей день підлягає оплаті у розмірі середньої зарплати.

Хочете простимулювати ваших працівників на відвідування семінару у вихідний? Тоді пропишіть у своєму локальному документі, наприклад Положенні про оплату праці, що такий день ви оплачуєте виходячи з розміру середньої зарплати. Ця рекомендація підійде комерційним підприємствам. Тим більше, це вийде дешевше, ніж відправляти працівника на семінар шляхом оформлення службового відрядження.

Що стосується бюджетників, то тут усе складніше. Чи враховуватимуть перевіряючі з Держаудитслужби роз’яснення фахівців Мінсоцполітики, викладене в листі від 02.10.2019 р. № 1437/0/206-19, поки не зрозуміло. Тому для бюджетників привабливішим і «законодавчо прописаним» варіантом є оформлення направлення працівника на семінар як службового відрядження. При цьому компенсувати відвідування такого семінару у вихідний, як уже було вказано вище, треба наданням іншого вихідного дня або оплатою в подвійному розмірі.

Незабаром прийняття нового Трудового кодексу. Сподіваємося, це питання буде законодавчо врегульовано.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі