Теми статей
Обрати теми

Розраховуємо середньоденну за «чорнобильською» відпусткою: за 12 місяців або за 2 місяці?

Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
Коментар до листа Мінсоцполітики від 16.07.2012 р. № 3480/1/1-12

Лист, що коментується, сьогодні виявився дуже доречним. У чому, власне, полягає «сир-бор» у, здавалося б, очевидній ситуації?

Запитання полягає в такому: як обчислювати суму відпускних за «чорнобильською» відпусткою: за останні 12 календарних місяців або за 2 місяці, що передують місяцю виходу у відпустку?

Чому виникло це запитання? Річ у тім, що деякі контролери з Держаудитслужби вважають, що розрахунок потрібно проводити виходячи з виплат за 2 календарні місяці, що передують місяцю виходу у відпустку. Звідки це випливає? До чого вони «чіпляються»? Вони вважають, що «чорнобильська» відпустка не належить до відпусток і визначена як пільга та компенсація за шкоду, заподіяну здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи. А це означає, що розрахувати таку виплату потрібно виходячи з виплат за 2 календарні місяці, а не 12 календарних місяців.

На нашу думку, норми, передбачені ст. 20 та 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII (далі — Закон № 796), щодо надання відпустки чорнобильцям і гарантовані державою компенсації та пільги не визначають, що оплата такої відпустки не належить до відпускних.

Цитуємо ст. 20 «Компенсації та пільги громадянам, віднесеним до категорії 1» Закону № 796:

«Особам, віднесеним до категорії 1 (п. 1 ст. 14), надаються такі гарантовані державою компенсації та пільги:

<…>

22) використання чергової відпустки у зручний для них час, а також отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих днів на рік;…».

Отже, «чорнобильська» відпустка не є щорічною, але зазначена норма не говорить про те, що вона взагалі не є відпусткою.

До речі, у п.п. 9 п. 4 Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою КМУ від 20.09.2005 р. № 936, визначено, що органами соціального захисту населення проводиться серед інших виплат оплата додаткової відпустки громадянам тривалістю 16 календарних днів.

Усе це говорить, що «чорнобильська» відпустка — таки відпустка. У зв’язку з цим, а також враховуючи те, що згідно з п. 2 постанови КМУ від 08.02.95 р. № 100 право роз’яснювати питання щодо розрахунку середньої зарплати надане Мінсоцполітики, висновок листа, що коментується, абсолютно справедливий.

Висновок: суму «чорнобильських» відпускних потрібно розраховувати виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю виходу в таку відпустку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі