Теми статей
Обрати теми

«Дитяча» відпустка до 6 років: окремі нюанси

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 6 років. Строк дії «старої» довідки за формою № 080-1/о закінчився 05.12.2018 р. Нову довідку працівниці видали 12.12.2018 р. Як оформити дні з 05.12.2018 р. по 11.12.2018 р.? Чи можна взагалі надати працівниці відпустку для догляду за дитиною до 6 років без медичної довідки?

У випадку якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку. Це визначено ст. 179 КЗпП і п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки.

Жінка має право оформити відпустку для догляду за дитиною до 6 років за медичним висновком відразу після закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Не втрачається воно й у разі, якщо після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років матір вийшла на роботу, але у зв’язку з частими хворобами малюка виникла необхідність оформити відпустку для догляду за ним від 3 до 6 років. Крім того, працівниця може перервати цю відпустку, стати до роботи, після чого знову оформити її, якщо така необхідність підтверджена медичним висновком.

Для того щоб скористатися правом на відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років, працівниця подає роботодавцеві:

1) заяву з проханням про надання такої відпустки. У ній жінка повинна зазначити дату початку і закінчення такої відпустки.

Ці дати повинні входити в період, зазначений у медичному висновку про необхідність домашнього догляду за дитиною;

2) довідку за формою № 080-1/о, затверджену наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430. Ця довідка якраз і підтверджує необхідність догляду за дитиною.

Зверніть увагу: інформація, яка міститься в довідці за формою № 080-1/о, це інформація з обмеженим доступом і не підлягає розголошуванню.

На підставі отриманих документів роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною на період, зазначений у заяві.

Зауважте! Строк дії довідки за формою № 080-1/о встановлюється індивідуально з урахуванням захворювання, його перебігу, ефективності протирецидивних та реабілітаційних заходів і становить не менше 6 місяців.

Якщо після закінчення цього строку дитині все ще потрібен догляд і необхідно продовжити або відновити відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до 6 років, усю процедуру доведеться проходити наново. А саме: наново оформити довідку за формою № 080-1/о, написати роботодавцеві заяву про надання відпустки для догляду за дитиною до 6 років. На підставі цих документів роботодавець видасть наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження зарплати для догляду за дитиною.

Ідеальний варіант — це коли працівниця заздалегідь подбала про отримання нової довідки за формою № 080-1/о і подала її за декілька днів до закінчення строку дії попередньої довідки. Тоді з продовженням відпустки для догляду за дитиною до 6 років жодних проблем не виникає.

Якщо працівниця не встигає вчасно оформити нову довідку, то на період перерви між довідками їй може бути надана щорічна відпустка, соцвідпустка «на дітей» або відпустка без збереження заробітної плати на підставі ст. 18 або 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР. Для цього працівниця подає роботодавцеві відповідну заяву.

Інакше (за відсутності заяви про надання відпустки) відсутність на роботі без поважних причин може бути розцінена як прогул, що є порушенням трудової дисципліни. За нього роботодавець має право застосувати дисциплінарне стягнення до працівниці — догану або звільнення (ст. 147 КЗпП).

Чи може роботодавець надати працівниці відпустку для догляду за дитиною до 6 років без медичної довідки?

Так, може. Відповідно до ч. 4 ст. 179 КЗпП і ч. 2 ст. 18 Закону про відпустки підприємства, установи й організації за рахунок власних коштів можуть надавати жінкам частково оплачувану відпустку або відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості, ніж до досягнення дитиною трирічного віку. Це право, а не обов’язок роботодавця.

При цьому довідку лікарсько-консультаційної комісії про те, що дитина потребує домашнього догляду, надавати не обов’язково. Водночас, порядок надання такої відпустки необхідно прописати в колективному договорі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі