Теми статей
Обрати теми

Провідний інспектор без стажу роботи

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Чи можна призначити працівника (обслуговуючий персонал), якщо штатним розписом держустанови передбачена посада «провідний інспектор», а кандидат за кваліфікаційними вимогами відповідає цій посаді, за винятком стажу роботи? Крім того, чи буде доцільним застосовувати у цьому випадку таке положення Національного класифікатора України «Класифікатор професій ДК 003:2010» (далі — КП): похідне слово «Провідний» як кваліфікаційна категорія застосовується лише для професійних назв робіт, що містяться в розділі 2 «Професіонали» КП. Оскільки назва роботи «Інспектор» належить до категорії «Фахівці», код КП не змінюється (примітка 1 додатка В до КП)? Наприклад: враховуючи відсутність стажу роботи у кандидата, прийняти його на роботу на посаду інспектора (за рахунок посади провідного інспектора), встановивши нижчий тарифний розряд від передбаченого штатним розписом та випробувальний строк?

Відповідь. Ні, не можна.

Слід нагадати, що штатний розпис — це документ, який встановлює для підприємства, установи, організації структуру, штат і посадові оклади працівників.

При створенні будь-якого підприємства складається вищезазначений документ, що визначає, які посади займатимуть майбутні працівники, скільки необхідно робітників і яким буде розмір їхньої заробітної плати.

Отже, неможливо вільно поводитися із затвердженим в організації штатним розписом, наприклад, взявши на посаду інспектора за наявності вакансії провідного інспектора (наведені положення КП у цьому випадку недоречні).

Водночас у п. 11 «Загальних положень» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336, передбачено:

«особи, які не мають відповідної освіти або стажу роботи, встановлених кваліфікаційними вимогами, але мають достатній практичний досвід та успішно виконують у повному обсязі покладені на них завдання та обов’язки, можуть бути, як виняток, залишені на займаній посаді або призначені на відповідні посади за рекомендацією атестаційної комісії (якщо інше не передбачено актами, що мають вищу юридичну силу)».

Отже, як виняток, за рекомендацією атестаційної комісії особу без відповідного стажу роботи можна призначити на посаду провідного інспектора за умови, що вона має достатній практичний досвід та успішно виконує покладені на неї обов’язки.

Якщо ж із тих чи інших причин керівництво установи, зазначеної у запиті, не може прийняти працівника на посаду провідного інспектора, а прагне прийняти нового співробітника саме на посаду «інспектор», то це (за відсутності відповідної вакансії) можна зробити шляхом затвердження нового штатного розпису, де з’явиться потрібна вакантна посада.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі