Теми статей
Обрати теми

Лікарняний та «дитяча» відпустка

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
У працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, є ще старша дитина 7 років. Чи оплачуватиметься їй листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною, якщо захворіє одна дитина?

Хвороба молодшої дитини. Медичні установи при видачі листків непрацездатності керуються Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455).

У ній чітко зазначено, що під час відпустки до 3 років лікарняний лист по догляду за хворою дитиною не видається (п.п. «б» п. 3.15 Інструкції № 455).

Тобто у разі хвороби дитини, у відпустці для догляду за якою перебуває працівниця, листок непрацездатності не видадуть і лікарняний оплачуватися не буде. Причому це правило діє й у тому випадку, якщо жінка, не перериваючи відпустки для догляду за дитиною до 3 років, працює на умовах неповного робочого часу.

А ось жінці, яка працює неповний робочий час, але при цьому перервала відпустку для догляду за дитиною до 3 років, листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною видається й оплачується на загальних підставах.

Хвороба старшої дитини. Згідно з ч. 1 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу) у разі настання страхового випадку.

Працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і при цьому не працює, компенсувати, по суті, нічого, оскільки заробітну плату вона не отримує. Тому у разі хвороби старшої дитини непрацюючій матері листок непрацездатності не видадуть і не оплатять.

Зовсім інша річ, якщо працівниця, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, працює на умовах неповного робочого часу. У цьому випадку листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років видається й оплачується в загальному порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі