Теми статей
Обрати теми

Щодо періодів, які враховуються до страхового стажу за соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

Лист Міністерства соціальної політики України від 22.03.2018 р. № 2.4-15-971

Департамент пенсійного та соціального страхування Міністерства соціальної політики розглянув лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України щодо періодів, які прирівнюються до страхового стажу за соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, та повідомляє.

Обчислення страхового стажу за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності визначено статтею 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 1105).

Зокрема, частиною четвертою статті 21 Закону № 1105 визначаються періоди, що прирівнюються до страхового стажу.

Відповідно до частини четвертої статті 21 Закону № 1105 до страхового стажу прирівнюються періоди, починаючи з 1 січня 2016 року, протягом яких особа не підлягала страхуванню за цим Законом, але нею або роботодавцем за неї сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 2464).

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сплачується платниками, визначеними статтею 4 Закону № 2464.

З 01.01.2016 р. відповідно до Закону № 2464 запроваджено однакову ставку єдиного внеску в розмірі 22 %, зокрема для платників, визначених абзацом сьомим пункту 1 частини першої статті 4 Закону № 2464, що сплачують єдиний внесок за окремі категорії осіб, які не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності відповідно до Закону № 1105.

Отже, відповідно до норми частини четвертої статті 21 Закону № 1105 періоди (починаючи з 01.01.2016 р.) сплати єдиного внеску за осіб, які не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності відповідно до Закону № 1105, прирівнюються до страхового стажу за соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Зокрема, це стосується періоду отримання допомоги при народженні дитини особами, які не підлягають соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, але за зазначену категорію осіб сплачується єдиний внесок, що підтверджується даними персоніфікованого обліку застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Разом з тим зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційно-рекомендаційний характер і не встановлюють нових правових норм.

Заступник директора Департаменту пенсійного та соціального страхування — начальник відділу M. Зацерковний

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі