Теми статей
Обрати теми

Строк дії дисциплінарного стягнення

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Якими є строки дії дисциплінарних стягнень, що встановлюються до державного службовця, і яку інформацію потрібно зазначити при оформленні такого стягнення?

Стаття 79 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає, що строк дії дисциплінарного стягнення становить один рік (крім звільнення).

Якщо протягом року після накладення дисциплінарного стягнення до державного службовця не буде застосоване нове дисциплінарне стягнення, він вважається таким, що не мав дисциплінарного стягнення.

Про накладення дисциплінарного стягнення приймається рішення, яке оформлюється відповідним актом (наказом, розпорядженням).

В акті доцільно зазначити, зокрема:

— прізвище, ім’я, по батькові державного службовця;

— посаду державного службовця, до якого застосовується стягнення;

— структурний підрозділ, у якому працює державний службовець;

— вид дисциплінарного проступку, вчиненого державним службовцем, з посиланнями на відповідний пункт ст. 65 Закону № 889 і на документи, що підтверджують це порушення;

— обставини, за яких було вчинено дисциплінарний проступок, ступінь його тяжкості і вини державного службовця;

— вид дисциплінарного стягнення, що накладається.

Зверніть увагу, що дисциплінарне стягнення до трудової книжки працівника не заноситься (крім запису щодо звільнення працівника).

Застосування до державного службовця дисциплінарного стягнення тягне для нього й інші негативні наслідки:

— державному службовцю не присвоюється черговий ранг;

— просування державного службовця по службі не здійснюється;

— заходи заохочення до державного службовця не застосовуються (крім випадків застосування такого виду дисциплінарного стягнення, як зауваження).

При вирішенні питання про накладення дисциплінарного стягнення слід враховувати причини та умови, що призвели до вчинення проступку, а також пам’ятати про такі нюанси:

— дисциплінарне стягнення має відповідати ступеню тяжкості вчиненого проступку та вини державного службовця. Під час визначення виду стягнення необхідно враховувати характер проступку, обставини, за яких він був вчинений, обставини, що пом’якшують чи обтяжують відповідальність, результати оцінювання службової діяльності державного службовця, наявність заохочень, стягнень та його ставлення до служби;

— дисциплінарне стягнення не може бути застосовано під час відсутності державного службовця на службі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, під час перебування його у відпустці або у відрядженні;

— дисциплінарне стягнення до державного службовця застосовується не пізніше шести місяців з дня виявлення дисциплінарного проступку, без урахування часу тимчасової непрацездатності або перебування у відпустці, а також не застосовується, якщо минув один рік після його вчинення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі