Теми статей
Обрати теми

Виплата зарплати передчасно: рекомендації Мінсоцполітики

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Колективним договором установлено такі строки виплати зарплати: за першу половину місяця — 20 числа, за другу половину місяця — 5 числа наступного місяця. Чи можна виплатити працівникам в окремі місяці зарплату за другу половину місяця раніше встановленого строку, наприклад наприкінці цього ж місяця, а не 5 числа наступного? (Хмельницька обл.)

Вимоги до строків виплати зарплати законодавець прописав у ч. 1 і 2 ст. 115 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП), а також у ч. 1 ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР. Вони поширюються на всіх роботодавців незалежно від форм власності. Наведемо їх.

Заробітна плата має виплачуватися в робочі дні не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, але не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Як бачите, законом передбачено декілька вимог до строків виплати зарплати. Зупинимося на них окремо.

1. Зарплату необхідно виплачувати в робочі дні. У разі якщо день виплати заробітної плати збігається зі святковим, неробочим або вихідним днем, заробітна плата виплачується напередодні (ч. 2 ст. 115 КЗпП).

2. Роботодавець зобов’язаний виплачувати заробітну плату працівникам не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів. Водночас роботодавець має право виплачувати зарплату і більше двох разів (наприклад, один раз на тиждень або кожні 10 днів тощо) (див. лист Мінпраці від 24.10.2008 р.).

3. Роботодавець зобов’язаний виплачувати заробітну плату не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Наведена вимога щодо строків виплати зарплати не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата, застосовується і для авансу, і для заробітної плати. А це означає, що заробітну плату:

— за першу половину місяця (15 календарних днів) має бути виплачено з 16 по 22 число поточного місяця (15 + 7);

— за другу половину місяця — з 1 по 7 число місяця, наступного за місяцем нарахування зарплати (див. лист Мінпраці від 09.12.2010 р. № 912/13/155-10).

Це основні моменти щодо строків виплати зарплати. Тепер з’ясуємо, за яких умов можна виплатити зарплату раніше встановленого в колективному договорі строку. Розглянемо можливі варіанти розвитку подій.

І варіант. Працівникам надано «міжсвяткову» щорічну відпустку. При цьому на період такої відпустки припадає день, установлений для виплати зарплати за другу половину місяця.

У цьому випадку доведеться виплатити відпускні за три календарні дні до початку відпустки (ч. 3 ст. 115 КЗпП, лист Мінпраці від 26.06.2009 р. № 155/13/116-09). Разом із відпускними сміливо виплачуйте зарплату за другу половину місяця. Законодавством це не заборонено.

ІІ варіант. Відповідним наказом з дотриманням усіх вимог КЗпП установлено додаткові вихідні (міжсвяткові канікули), на період яких припадає дата, установлена для виплати зарплати за другу половину місяця.

Перш ніж діяти відповідно до запропонованого варіанта виплати зарплати, зауважимо таке. Якщо роботодавець прийняв рішення про встановлення додаткових вихідних, про перенесення робочих днів на інший день, він має знати, що зробити це — не «хвилинна» справа. Починається така процедура завчасно, з дотриманням вимог ст. 67 КЗпП.

Отже, роботодавець своїм наказом надав додаткові вихідні, і день, установлений для виплати зарплати за другу половину місяця, збігся з одним із вихідних днів. При такому варіанті розвитку подій зарплату за другу половину місяця необхідно виплатити до початку додаткових вихідних, на які припадає дата виплати зарплати. Тут першорядне значення має «перша вимога» щодо строків виплати: зарплату необхідно виплачувати в робочі дні. При цьому якщо день виплати заробітної плати збігається зі святковим, неробочим або вихідним днем, заробітна плата виплачується напередодні (ч. 2 ст. 115 КЗпП).

Таким чином, якщо день виплати зарплати припав на вихідний, виплачуємо зарплату напередодні, якщо ні — діємо за третім варіантом.

ІІІ варіант. Роботодавець, незважаючи на те, що день виплати зарплати є робочим днем, вирішив виплатити зарплату раніше — в останній робочий день місяця.

Законодавством установлено граничні строки виплати зарплати. Виплата зарплати пізніше таких строків є порушенням законодавства про працю. А от виплачувати зарплату працівникам в окремі місяці раніше встановлених у колективному договорі строків не заборонено. Якщо роботодавець прийняв таке рішення, то необхідно потурбуватися про документальне оформлення. У цьому випадку видайте відповідний наказ (розпорядження), в якому зазначте дату виплати зарплати та період, за який вона виплачується.

При такому варіанті розвитку подій проміжок між виплатами зарплати за першу та другу половину місяця може перевищити 16 календарних днів, що не є порушенням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі