№5

Держслужбовець, травень, 2019/№ 5 Інші номери журналу ›
  • Сторінка антикорупціонера. Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів: досвід Латвії Минулого місяця за сприянням Консультативної місії ЄС в Україні в Маріуполі відбувся семінар для працівників поліції та прокуратури, на якому йшлося про міжнародний досвід запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Учасникам цього заходу був представлений досвід Латвії, про який розповідали співробітники Бюро із запобігання та боротьби з корупцією Латвії (Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, далі — KNAB). Це і стало поштовхом запропонувати нашим читачам матеріал щодо латвійського досвіду реалізації антикорупційного законодавства, зокрема, в частині запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.
  • Усиновлювач та усиновлюваний працюють в одній установі. Що з порушенням обмеження? Селищний голова три роки тому усиновив дитину особи, з якою одружився. У цьому році ця дитина була прийнята на роботу в селищну раду керівником комунального підприємства. Чи має ця особа право працювати начальником цього підприємства? За Статутом воно підпорядковується безпосередньо селищному голові. Водночас голова з усиновленою особою спільне господарство не ведуть. Чи поширюється обмеження щодо спільної роботи близьких осіб в органах місцевого самоврядування на таку ситуацію? (Харківська обл.)
  • Відповідальність та строки давності притягнення за декларування недостовірної інформації У статті розглянемо питання застосування статей 38, 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статей 49, 3661 Кримінального кодексу України у разі притягнення особи до відповідальності за декларування недостовірної інформації.
  • Огляд аналізу діяльності уповноважених підрозділів (осіб) з питань запобігання та виявлення корупції* Відповідно до вимог пункту 11 частини першої статті 11 Закону України «Про запобігання корупції» Національне агентство з питань запобігання корупції (далі — Національне агентство) здійснило аналіз ефективності діяльності уповноважених підрозділів (уповноважених осіб) з питань запобігання та виявлення корупції за 2018 рік у міністерствах, центральних органах виконавчої влади та інших державних органах. Метою аналізу є отримання всебічних, об’єктивних даних щодо реального стану організації роботи уповноважених підрозділів (уповноважених осіб) з питань запобігання та виявлення корупції в державних органах.
  • Результати опитування щодо внесення змін до особової картки державного службовця* Особова картка державного службовця — це документ, який містить найповнішу інформацію про державного службовця або кандидата, що претендує на зайняття посади державної служби, та характеризує його біографічні, ділові й особисті якості.
  • «Cherchez la Femme», або Про умови роботи прекрасних дам Американський журнал Forbes щорічно наводить сотню найвпливовіших жінок світу. Представниці цієї сотні найвпливовіших жінок світу керують державами, банками, вони є першими леді та іконами стилю, керівниками компаній та успішними спортсменками. Українські чоловіки готові кинути весь світ до їх ніг, а трудове законодавство — обдарувати пільгами. Саме про умови роботи дівчат у бюджетній сфері ми і пропонуємо вам сьогодні поговорити.
  • «Риби шукають, де глибше...», або Правила переведення працівників Зміни в суспільстві та державі стали звичайними явищами, які вирують на законодавчому полі. Зміна законодавства трансформує органи місцевого самоврядування та державні органи. Одним щастить тільки змінити «вивіску», іншим же доведеться пройти важкий шлях модифікацій. У такій ситуації звичайним стає явище, коли працівник переходить на іншу роботу. Як правильно провести ці «трансфери», нагадаємо вам у статті.
  • Врахування стажу на посаді секретаря-друкарки прокуратури До редакції «Держслужбовця» досить часто надходять запити щодо визначення стажу державної служби за нечинним вже Законом України «Про державну службу». Вивчаючи судові рішення щодо стажу роботи державних службовців, натрапили на цікаву практику включення до стажу держслужбовця періоду роботи працівника на посаді секретаря-друкарки прокуратури. Пропонуємо ознайомитись із вказаним рішенням.
  • Право посадової особи на компенсацію невикористаних відпусток у разі переведення У зв’язку з переведенням до селищної ради я звільнилася з роботи на посаді начальника відділу районної ради. Чи маю я право на компенсацію за невикористану щорічну відпустку, додаткову оплачувану відпустку за стаж служби і додаткову відпустку на дітей? (Луганська обл.)
  • Коли та за яких умов можна звільнити працівника-інваліда У районній раді працює особа, якій під час перебування у щорічній відпустці встановили III групу інвалідності. Оскільки працівник захворів у період щорічної відпустки, то вона продовжена на відповідну кількість календарних днів. Згідно з довідкою до акта огляду МСЕК такий працівник може виконувати роботи без навантажень тривалого характеру вимушеного положення тулубу. З урахуванням таких рекомендацій він надалі не може працювати на своїй посаді, а в райраді немає вакантної посади, яка б відповідала вимогам МСЕК. Чи допустимо звільнити такого працівника через стан здоров’я (п. 2 ст. 40 КЗпП), якщо він сам не бажає звільнятися за власним бажанням (ст. 38 КЗпП)? (Миколаївська обл.)
  • Робота у відпустці: нюанси правомірності надання послуг Працівник, який здійснює функції обслуговування в державному органі, бажає скористатися щорічною основною відпусткою з 01.07.2019 р. тривалістю 14 календарних днів. Під час пере бування у такій відпустці він згоден надавати послуги за цивільно-правовим договором, укладеним між ним та організацією, в якій він працевлаштований. Чи може цей працівник здійснювати таку діяльність за цивільно-правовим договором під час щорічної основної відпустки? (Хмельницька обл.)
  • Звільнення у відпустці для догляду за дитиною Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вирішила звільнитися. Під час перебування в соціальній відпустці жінка не працювала. Як правильно звільнити таку особу і провести з нею розрахунок? (Чернігівська обл.)
  • Зараховуємо військову службу у «надбавочно-вислужний» стаж Надбавка за вислугу років — складова зарплати багатьох працівників бюджетної сфери. Щоб виникло на неї право або підвищився її розмір, треба «заробити» певний стаж роботи. У багатьох організаціях, установах, закладах є працівники, які призвані на строкову військову службу, проходять військову службу за контрактом. На час такої служби згідно із законодавством роботодавець зберігає за ними місце роботи, посаду і середній заробіток. Чи включається період строкової військової служби, військової служби за контрактом до стажу для виплати надбавки за вислугу років? Відповіді знайдете тут.
  • Виконання обов’язків голови омс: нюанси кадрових питань Чинним законодавством прямо передбачена можливість з метою забезпечення роботи ОМС покладення виконання повноважень голови ОМС на період його відсутності у зв’язку із непрацездатністю на секретаря ОМС із наданням права підпису на документах, які стосуються діяльності відповідної ради. Які у цій процедурі є «підводні камені» та у чому може бути конфлікт інтересів? Чи може заступник голови здійснювати таку ж роботу, але на громадських засадах? (Донецька обл.)
  • Декретниця «за штатом»: чи правомірно? Працівниця установи перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Чи можна вивести за штат (скоротити) її посаду? (Чернігівська обл.)
  • Виплата зарплати передчасно: рекомендації Мінсоцполітики Колективним договором установлено такі строки виплати зарплати: за першу половину місяця — 20 числа, за другу половину місяця — 5 числа наступного місяця. Чи можна виплатити працівникам в окремі місяці зарплату за другу половину місяця раніше встановленого строку, наприклад наприкінці цього ж місяця, а не 5 числа наступного? (Хмельницька обл.)
  • Працівниця своєчасно не скористалася соціальною відпусткою на дітей В установі уже 20 років працює жінка, яка має дитину 2001 року народження. У 2005 році в неї помер чоловік, відтоді жінка так і не вийшла заміж. У червні 2019 року працівниця як одинока мати бажає скористатися соціальною додатковою відпусткою на дітей, права на яку не заявляла жодного разу до цього часу. Чи має вона на це право, оскільки в липні її дитині виповниться 18 років? Якщо так, то за який період надавати таку відпустку? (Закарпатська обл.)
  • Матдопомога працівнику Сільської Ради При наданні матдопомоги до щорічної відпустки працівнику сільської ради виникло таке запитання. За 2018 робочий рік секретар сільської ради використав 14 календарних днів щорічної відпустки у жовтні минулого року та отримав матеріальну допомогу на оздоровлення. З 28.05.2019 р. він бажає скористатися залишком щорічної відпустки (16 календарними днями) за зазначений робочий рік і знову отримати матеріальну допомогу на оздоровлення. Чи можна виплатити йому таку матеріальну допомогу в поточному році? (Львівська обл.)
  • Переведення на легшу роботу & звільнення працівника за прогул Після хвороби працівник приніс медичний документ, в якому рекомендовано перевести цього працівника на легшу роботу. Роботодавець не надав місце «полегшеної» роботи, а працівник у зв’язку із цим вирішив не з’являтися в установі. Чи правомірні дії роботодавця та працівника? Чи слід працівника звільнити за прогул? (Донецька обл.)
  • «Хто на новенького»: секрети адаптації Часто жінку, нерідко й чоловіка, ніщо не може утримати від купівлі нових черевиків. «Нехай вони незручні, проте які гарні!» — крутиться у голові. Уже наступного дня доводиться шкодувати про прийняте рішення. Ногам страшенно незручно, їм доводиться витримувати тиск, немовби вони на дні Маріанської западини, напругу — як у трансформаторі і скутість, наче на світських прийомах. Але ось проходить три, чотири, п’ять днів і життя налагоджується. Черевики розношуються, а ноги звикають. Дискомфорт зникає, а радість залишається. Людина, яка тільки-но приходить до організації або переводиться на іншу посаду, має відчуття набагато складніші та неприємніші, ніж та, що придбала нові незручні черевики. Як зробити процес вступу на посаду легким і продуктивним, читайте у цій статті.
  • Трудовий договір: нюанси укладання за нормами КЗпП Трудові відносини між працівником і роботодавцем починаються з укладання трудового договору. Що ж являє собою цей договір та які має юридичні форми — поговоримо у цій статті.
  • Нюанси звільнення заступника голови МДА у зв’язку з припиненням повноважень голови адміністрації* До Вінницького окружного адміністративного суду звернувся ОСОБА_1 з адміністративним позовом до районної державної адміністрації Вінницької області про визнання протиправним та скасування розпорядження.
  • Про електронну взаємодію державних інформресурсів Яким чином та у який спосіб сьогодні мають взаємодіяти державні органи під час обміну необхідною інформацією для ефективного здійснення своїх владних повноважень? Відповіді на ці та інші актуальні для державних службовців запитання, що стосуються безпосередньо діяльності державних органів, знайдемо у постанові КМУ від 10 травня 2018 року № 357 «Деякі питання організації електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів». Цією постановою затверджено Порядок організації електронної інформаційної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів. Також постановами № 357 та № 329 від 10 квітня 2019 року внесено зміни до іншої урядової постанови від 8 вересня 2016 року № 606. У цій статті дізнаємося про запроваджені з 20 квітня основні сучасні організаційно-правові аспекти практичної електронної взаємодії державних інформаційних ресурсів.
  • Світська-держава-духовна: де розумна межа? Світ змінюється дуже швидко. І те, що зранку було актуальним знанням, увечері потребує уточнень. І чим глобальніше тема, тим повільніше доходять такі знання — через мову, відмінність культур, небажання зрозуміти світогляд іншої людини. Наприклад, останні дослідження довели, що найбільшою довірою у громадян в Україні користуються релігійні інституції. Або нові підходи до того, що релігійні інституції в сучасному суспільстві слід розглядати не лише як місця для здійснення релігійного культу, але й як частину організованого громадянського суспільства із відповідними соціальними функціями виховання, просвітництва, благодійності тощо.*
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі