Теми статей
Обрати теми

Виплачуйте відпускні за 3 календарних дні до початку відпустки

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Коментар до листа Мінсоцполітики від 02.10.2019 р. № 1432/0/206-19

Стаття 115 КЗпП свідчить: заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. Аналогічна норма міститься й у ст. 21 Закону про відпустки.

Ось лишень які саме дні (робочі або календарні) потрібно враховувати при виплаті відпускних, жодна з норм не уточнює.

Ми завжди дотримувалися думки, що відпускні потрібно виплачувати не пізніше ніж за три календарних дні до початку відпустки. Адже такі виплати є різновидом заробітної плати, а отже, до них повинні застосовуватися принципи визначення строків, передбачених частинами першою та другою ст. 115 КЗпП. Зокрема, граничний строк виплати встановлюється в календарних днях, а якщо день виплати припадає на вихідний, то відпускні потрібно виплатити напередодні. Така ж позиція звучала й у листі Мінпраці від 26.06.2009 р. № 155/13/116-09. У цьому документі так само відзначалося, що строк виплати відпускних потрібно визначати в календарних днях. Проте деякі кадровики вважають за краще перестрахуватися і налаштовують на виплату відпускних за 3 робочих дні до початку відпустки. Вони посилаються на те, що частина перша ст. 115 КЗпП вимагає виплачувати заробітну плату в робочі дні. Отже, й розрахувати строки потрібно в робочих днях. Як же бути? У листі від 02.10.2019 р. № 1432/0/206-19, що коментується, фахівці Мінсоцполітики нарешті поставили крапку в цьому питанні. На їхній погляд, відраховувати триденний строк для виплати заробітної плати за час відпустки потрібно в календарних днях!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі