Теми статей
Обрати теми

«Премії держслужбовців: як «обійти» обмеження»

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Коментар до листа Міністерства соціальної політики України «Про формування та використання фонду преміювання державного органу» від 12.08.2019 р. № 14792/0/2-19/52

Фонд преміювання. У держоргані працюють не лише держслужбовці. Фонд оплати праці (далі — ФОП), у тому числі й фонд преміювання, затверджують один для всіх працівників держоргану: як держслужбовців, так і тих, хто до них не належить (працівники, що виконують функції з обслуговування, робітники, що обслуговують держоргани). На це звертає увагу Мінсоцполітики в листі, що коментується.

Формуючи фонд преміювання, врахуйте обмеження, встановлені для держслужбовців ст. 52 Закону № 889 і п. 7 Типового положення про преміювання. А саме преміювання держслужбовців установлюється в розмірі 20 % загального фонду посадових окладів і економії фонду оплати праці. А ось обмежень щодо формування фонду преміювання для інших працівників (не держслужбовців) не передбачено.

Таким чином, формуючи фонд преміювання загалом по держоргану, в ньому передбачають кошти на виплату премій:

— для держслужбовців — у розмірі 20 % загального фонду їх посадових окладів за рік;

— для інших працівників — без урахування обмежень, установлених для держслужбовців.

Виплата премій. Для працівників — не держслужбовців обмежень з виплати премій не передбачено.

З держслужбовцями інакше. Передусім ч. 3 ст. 50 Закону № 889 і п. 6 Типового положення для них установлені такі види премій:

— за результатами щорічного оцінювання службової діяльності;

— місячна або квартальна згідно з особистим вкладом у загальний результат роботи держоргану.

При цьому для місячних/квартальних премій установлено обмеження — загальний розмір за рік не може перевищувати 30 % фонду посадового окладу держслужбовця за рік. А ось для премій за результатами щорічного оцінювання такого обмеження немає.

Водночас премії, у тому числі за результатами щорічного оцінювання службової діяльності, держслужбовцям виплачують у межах фонду преміювання, який, у свою чергу, обмежується межею в 20 % загального фонду посадових окладів за рік.

Виходить нестикування. З фонду преміювання з 20-відсотковим обмеженням, в якому «сидять» кошти і на місячні/квартальні премії, і на премії за результатами щорічного оцінювання, не вийде виплатити щомісячні/щоквартальні премії в максимальному 30- відсотковому розмірі від окладу.

Так, коли можна місячні/квартальні премії виплатити по максимуму? Мінсоцполітики в листі, що коментується, стверджує: «виплатити премії держслужбовцям у розмірі, що перевищує 20 %, можна за наявності економії фонду оплати праці.»

Наостанок зауважимо. З 25.09.2019 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» від 19.09.2019 р. № 117-IX, який порушує питання оплати праці держслужбовців. Але преміальні обмеження поки залишилися без змін.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі