Теми статей
Обрати теми

Курси підвищення кваліфікації «майже на робочому місці»: як оформити?

Тубелець Олексій, головний спеціаліст відділу з питань регулювання трудових відносин Юридичного департаменту Міністерства соціальної політики України
Працівники підприємства зобов’язані періодично проходити курси підвищення кваліфікації. Проведення таких курсів організоване в одному зі структурних підрозділів підприємства. Чи потрібно оформляти проходження таких курсів як навчання, якщо «навчальний» підрозділ знаходиться на одній території з основним робочим місцем працівників? Чи можна відображати в табелі обліку робочого часу час підвищення кваліфікації як звичайні робочі дні та оплачувати їх виходячи із установленого окладу або потрібно обов’язково нараховувати зарплату виходячи із «середньої» за два місяці?

Направлення працівника на курси підвищення кваліфікації потрібно оформляти належним чином. Це необхідно для дотримання гарантій, які передбачені для таких працівників КЗпП.

Як же оформити курси підвищення кваліфікації працівників?

Направлення працівника на курси підвищення кваліфікації оформляється наказом (розпорядженням) за підписом керівника.

Ведення табельного обліку робочого часу на підприємствах, в установах, організаціях регламентовано наказом Держкомстату України «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489, яким затверджена типова форма Табеля обліку використання робочого часу № П-5. На підставі наказу (розпорядження) про направлення працівника на курси підвищення кваліфікації в Табелі обліку робочого часу можна зробити позначку «Ін» — інший невідпрацьований час, передбачений законодавством.

Згідно з приміткою 2 до форми вона носить рекомендаційний характер і складається з мінімальної кількості показників. За потреби її можна доповнити іншими позначеннями.

Згідно зі ст. 122 КЗпП за працівниками, які направляються на курси підвищення кваліфікації, зберігаються місце роботи (посада) і здійснюються виплати, передбачені законодавством. Такі виплати визначені постановою КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695 (далі — постанова № 695).

Для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва, передбачено збереження середньої зарплати, оплату вартості проїзду працівника до місця навчання і назад; виплату добових за кожен день перебування в дорозі в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень за основним місцем роботи (п. 1 постанови № 695).

Як бачимо, передбачені чинним законодавством мінімальні держгарантії не залежать від місця проведення курсів підвищення кваліфікації. Їх потрібно виконувати незалежно від того, проводяться курси в іншому місті чи на самому підприємстві.

У зв’язку з тим, що в цій ситуації для проходження курсів підвищення кваліфікації працівникам їхати нікуди не потрібно, з обов’язкових гарантій їм потрібно зберегти тільки середню зарплату.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі