Теми статей
Обрати теми

Відпустка за свій рахунок: коли близькі потребують догляду

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Працівниця установи подала заяву з проханням надати їй відпустку за свій рахунок для догляду за своєю бабусею, яка потребує постійного догляду. Чи зобов’язаний керівник установи задовольнити прохання працівниці?

Статтею 84 КЗпП і ст. 25 та 26 Закону про відпустки передбачена можливість надання працівникам двох видів відпусток без збереження заробітної плати:

1) відпусток, що надаються роботодавцем в обов’язковому порядку, певним категоріям працівників або при настанні певних обставин;

2) відпусток, що надаються за домовленістю сторін (тобто за домовленістю між працівником і роботодавцем).

Випадки, коли роботодавець зобов’язаний надати відпустку без збереження заробітної плати працівникові на його прохання, перераховані в ст. 25 Закону про відпустки.

На розсуд роботодавця (тобто за погодженням між роботодавцем і працівником) відпустка без збереження заробітної плати надається на підставі ст. 26 Закону про відпустки. Причому така відпустка може бути надана будь-якому працівникові за сімейними обставинами або з інших причин тривалістю не більше 15 календарних днів на рік.

Так-от, однією з підстав, що зобов’язують роботодавця «відпустити» працівника у відпустку без збереження заробітної плати, є необхідність догляду за хворим рідним по крові або по шлюбу, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду (п. 10 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки). Надають таку відпустку тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше 30 календарних днів. А тепер увага: скористатися відпусткою за цією підставою можна, якщо одночасно дотримані дві вимоги:

1) працівник надав медичний висновок про те, що хворий потребує постійного стороннього догляду;

2) йдеться про догляд за хворим, який для працівника є рідним по крові або по шлюбу, що підтверджено документально.

Зауважимо, що п. 10 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки не вказує, кого вважати рідним по крові або по шлюбу для цілей застосування цього пункту. Водночас перелік таких «рідних» наведений у п. 9 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки для реалізації права на відпустку за свій рахунок у разі смерті рідних по крові або шлюбу. Вважаємо, що цим переліком можна скористатися й для цілей п. 10 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки. Перерахуємо, кого ж Закон про відпустки відносить до «рідних». Це (щодо працівниці): чоловік, батьки (вітчим, мачуха), дитина (пасинок, падчерка), брати, сестри.

Як бачимо, на жаль, серед перерахованих родичів бабусі немає.

Висновок. Працівниця не зможе скористатися відпусткою без збереження зарплати на підставі п. 10 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки. Причина: для цілей реалізації цієї норми Закон про відпустки не відносить бабусю до рідних по крові.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі