№9

Держслужбовець, вересень, 2019/№ 9 Інші номери журналу ›
  • Сторінка антикорупціонера: погляд із середини на деякі актуальні питання. Окремі аспекти діяльності антикорупційних підрозділів Ось і промайнуло літо, за вікном уже осінь, пора року, яка надихає на творчість. Україна увійшла в осінь з усіма сформованими гілками влади та правоохоронними органами, з чим ми і вітаємо наших читачів. Сподіваємося, що є усі передумови для росту активності в державній антикорупційній політиці. Як анонсує нова українська влада, антикорупційна тематика є одним із пріоритетних напрямків її діяльності. Як свідчить світова практика, антикорупційна діяльність включає в себе як превентивну, так і репресивну складову. Ми зупинимося, зокрема, на превентивній складовій. Провідниками цієї складової є так звані уповноважені підрозділи з питань запобігання та виявлення корупції або антикорупційні підрозділи, які наразі утворені в усіх центральних та місцевих (облдержадміністрації) органах виконавчої влади. Про деякі аспекти їх діяльності ми сьогодні поговоримо у цій статті.
  • Викривач корупції не може бути підданий негативним заходам впливу*
  • «Ну що б, здавалося, слова…», або Про Уповноваженого із захисту державної мови На початку серпня поточного року Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини було оголошено конкурс із добору кандидата на посаду Уповноваженого із захисту державної мови. Що це за посада, які повноваження і завдання має такий Уповноважений, розглянемо у цій статті.
  • Реорганізація юридичної особи & припинення трудового договору Тенденція до зменшення кількості органів влади і кількості держслужбовців, які в них працюють, набирає обертів! За яких умов розривати трудовий договір із працівником, а за яких — ні? У законодавстві про державну службу та про працю України встановлено вичерпний перелік підстав розірвання трудового договору. Водночас слід пам’ятати, що наявність підстави для розірвання трудового договору дає роботодавцеві право звільнити працівника з роботи, а не зобов’язує розірвати трудовий договір із працівником. У кожному окремому випадку це питання вирішує роботодавець з урахуванням усіх обставин і з обов’язковим додержанням установленого порядку розірвання трудового договору. У цій статті ми розглянемо основні моменти, які стосуються реорганізації.
  • «Чорнобильська» додаткова відпустка: пройдемося основами Чорнобильська катастрофа забудеться не скоро. Про події того часу написано багато книжок і знято достатньо фільмів і серіалів. Для тих людей, хто безпосередньо брав участь у ліквідації аварії на ЧАЕС, і тих, кого свого часу евакуювали із зони безумовного відселення ця трагедія спогад на все життя! Адже здоров’ю цих людей була заподіяна значна шкода. Щоб якось її компенсувати, держава надає таким категоріям осіб особливі пільги і компенсації. Серед них — можливість отримати додаткову «чорнобильську» відпустку. Чи усі з «чорнобильців» мають право на такий «бонус»? Коли і як його правильно надати? Про все це ми розповімо в сьогоднішній статті.
  • Перезавантаження перезавантаження: зміни до правового статусу державних службовців Після трьох «із хвостиком» років роботи у правовому полі нового Закону «Про держслужбу», який вже було змінено, на працівників органів державної влади знову чекають новації. І хоча новітні зміни ще мають статус законопроекту № 1066, назва якого потребує уточнення, скоріше за все, вони будуть неминучими, бо мають статус «визначено Президентом як невідкладний». Тож на що чекати, які норми запропоновано змінити, додати чи, взагалі, скасувати і розглянемо у цій статті.
  • Матеріали Ради управління людськими ресурсами державної служби при НАДС (20.08.2019)
  • Порівняльна таблиця до проекту № 1066
  • Щодо надання відпустки не більше 59 календарних днів Лист Міністерства соціальної політики України від 08.07.2019 р. № 793/0/204-19
  • Щодо надання відпустки не більше 59 календарних днів Лист Фонду соціального страхування України від 11.07.2019 р. № 1419-11-1
  • Щодо поділу щорічної відпустки Лист Міністерства соціальної політики України від 25.07.2019 р. № 1115/0/206-19
  • Працівник захворів у відпустці: як бути з безперервною частиною відпустки Коментар до листа Мінсоцполітики від 25.07.2019 р. № 1115/0/206-19
  • Щодо дотримання гарантій працівника, який повернувся на роботу після закінчення контракту на проходження військової служби Лист Міністерства соціальної політики України від 07.08.2019 р. № 1167/0/206-19
  • Контрактник повернувся на роботу: що робити з педнавантаженням? Коментар до листа Мінсоцполітики від 07.08.2019 р. № 1167/0/206-19
  • Відпустка за свій рахунок: коли близькі потребують догляду Працівниця установи подала заяву з проханням надати їй відпустку за свій рахунок для догляду за своєю бабусею, яка потребує постійного догляду. Чи зобов’язаний керівник установи задовольнити прохання працівниці?
  • У відпустку для догляду за дитиною до 6 років без медвисновку Працівниця після відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років написала заяву про надання відпустки до досягнення дитиною 6-річного віку. Керівник погодився надати їй таку відпустку, хоча довідку за формою № 080-1/о вона не надала. Чи зобов’язані ми нараховувати ЄСВ за місяці, протягом яких працівниця була у відпустці для догляду за дитиною до 6 років без медвисновку? Яка відповідальність нам загрожує?
  • Держслужбовець після «декрету»: розбираємося з днями додаткової відпустки за держстаж Держслужбовець перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 15.08.2016 р. по 17.06.2019 р., після закінчення якої вона приступила до виконання своїх посадових обов’язків 18.06.2019 р. Станом на 07.08.2019 р. її стаж держслужби складає 12 років. Зараз вона звернулася із заявою про надання їй додаткової відпустки за 11 років державної служби тривалістю 7 календарних днів. Чи має вона право на цю відпустку? Чи враховується час перебування в соцвідпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років при наданні додаткової відпустки за стаж держслужби? Чи можна надати одночасно додаткові відпустки за 11 і 12 років стажу держслужби у випадку, якщо держслужбовець звернеться з відповідною заявою?
  • Маніпуляція у професійному спілкуванні: як протистояти? Чи доводилось вам колись замислюватись над тим, як саме ви ухвалюєте власні рішення: чи завжди вам вистачає часу, чи не занадто тисне на вас чиясь точка зору, наскільки ви задоволені тим, що внаслідок отримуєте, та які емоції відчуваєте від остаточного результату? Відповісти однозначно на всі наведені запитання доволі важко, чи не так? Психологи, політики, менеджери різних сфер та «ґатунку», представники бізнес-структур, державні службовці — всі практикують маніпуляцію у спілкуванні: від простих прийомів, якщо не ставити собі заобрійні цілі, до надскладних технологій навіювання, у разі використання у професійних інтересах. Проте завжди важливо знати, де закінчується межа дозволеного, де є ризик перетворення на жертву і чим може загрожувати маніпуляція у професійному спілкуванні.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі