Теми статей
Обрати теми

Допомога по тимчасовій втраті працездатності (оплата за лікарняними, додаткові підстави)*

* За матеріалами Фонду соціального страхування України: https://www.facebook.com/VDFSSU/

img 1

img 2

Допомога та лікарняний від ФОП

Листок непрацездатності у зв’язку із вагітністю та пологами видається з 30 тижня вагітності на 126 календарних днів, однак у разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді додатково до основного видається листок непрацездатності строком 14 календарних днів. Допомога по вагітності та пологах надається за рахунок коштів Фонду соціального страхування України за весь період відпустки у розмірі 100 % середньої заробітної плати і не залежить від страхового стажу.

Допомога по тимчасовій втраті працездатності від Фонду соціального страхування України надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу). Розмір виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю залежить від тривалості страхового стажу та визначається виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин.

Відповідно до п. п. 1.4.5 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ України 13.11.2001 р. № 455, право видачі листків непрацездатності надається лікуючим лікарями закладів охорони здоров’я незалежно від форми власності та лікарями, що провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи — підприємці.

Лікар-ФОП, який отримав ліцензію МОЗ України на надання медичних послуг, є таким же лікуючим лікарем, як і лікарі, що працюють у державних, комунальних та недержавних закладах охорони здоров’я і відповідно мають ті самі права, в тому числі — виписувати листки непрацездатності.

Відповідно до вимог п. 2.2 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ України 13.11.01 р. № 455, безпосередньо лікуючий лікар може видавати листок непрацездатності на строк до п’яти календарних днів з наступним продовженням його, залежно від тяжкості захворювання, до 10 календарних днів. Це стосується і лікаря, який веде приватну практику як ФОП, і того, який працює у комунальному закладі, і лікаря з приватної клініки, яка має акредитацію.

Подальше продовження строку дії листка непрацездатності можливе лише лікуючим лікарем спільно з завідувачем відділення, а надалі — лікарською консультативною комісією (ЛКК), яка призначається керівником лікувально-профілактичного закладу незалежно від форм власності, який затверджує персональний склад ЛКК, порядок, час та режим її роботи, здійснює організацію ЕТН, видає накази розпорядження (п. 3.3 наказу МОЗ України від 09.04.2008 р. № 189 «Про затвердження Положення про експертизу тимчасової непрацездатності»).

Тому лікар-ФОП самостійно може продовжувати листок непрацездатності лише на термін до 10 днів.

Для виписування листків непрацездатності лікарям-ФОП не потрібна державна акредитація. Державна акредитація є добровільною і передбачена лише для закладів охорони здоров’я незалежно від форм власності, якими ФОП не є.

Відповідно до п. 3.1 Інструкції № 532 при заповненні реквізиту листка непрацездатності «місце роботи: назва підприємства, установи, організації» має бути вказано не лише назву, а і місцезнаходження (адресу) установи, організації.

Чи можна прийняти до оплати лікарняний лист, якщо в ньому не зазначена адреса установи?

Згідно із п. 2.1 Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 р. № 12, комісія (уповноважений) із соціального страхування має право перевіряти, зокрема, підстави і правильність видачі листка непрацездатності та дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності.

Зазначимо, наразі МОЗ, Мінсоцполітики та ФССУ готуються зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ № 455.

Змінами буде визначено порядок видачі лікарняних листків особам на період перебування їх у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі