Теми статей
Обрати теми

Відпустка на час карантину: запитували — відповідаємо

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Одним із наслідків поширення коронавірусної хвороби стала нагальна необхідність оптимізації роботи працівників. У більшості випадків роботодавці дозволяють працівникам тимчасово виконувати їх посадові обов’язки вдома. Однак не всі сфери діяльності це дозволяють. У такому випадку є ще один вихід — надання різних видів відпусток, у тому числі відпустки без збереження заробітної плати. До речі, нещодавно був прийнятий Закон № 530, який змінив звичний порядок надання відпусток за свій рахунок. Що ж змінилося? Давайте розбиратися.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон № 530 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 530-IX.

Закон про відпустки Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.

Карантин застав зненацька як роботодавців, так і працівників. Враховуючи активне поширення коронавірусної хвороби в Україні, стало зрозуміло: працювати як раніше, вже не вийде.

У таких умовах гостро постало питання правильного оформлення трудових відносин на період карантину.

У числі найпоширеніших рішень — відпустка без збереження зарплати.

Перш за все, пам’ятаємо: відпустка без збереження заробітної плати — це право, а не обов’язок працівників. Тож роботодавець не має права примушувати працівників іти в таку відпустку.

У питаннях надання відпустки без збереження заробітної плати (як кажуть у народі — за свій рахунок) перша скрипка, безперечно, за Законом про відпустки. Він поділяє такі відпустки на два види.

«Обов’язкові»: відпустки без збереження заробітної плати, що надаються в обов’язковому порядку певним категоріям працівників або при настанні певних подій, установлених ст. 25 Закону про відпустки. Це так звані «безвідмовні» відпустки, оскільки надаються в обов’язковому порядку на бажання працівника. Відмовити в наданні відпустки, встановленої ст. 25 Закону про відпустки, роботодавець не має права.

«Договірні»: відпустки, що надаються за згодою (домовленістю) сторін на підставі ст. 26 Закону про відпустки. Щоб отримати таку відпустку, необхідно дійти згоди між роботодавцем і працівником. Її тривалість законодавчо обмежена — 15 календарних днів на рік.

Першим видом відпусток може скористатися лише обмежене коло працівників, другим — будь-який працівник за згодою з роботодавцем. Але з урахуванням того, що деякі працівники могли вже використати на сьогоднішній день ці 15 календарних днів відпустки, а період карантину може бути продовжено, ця норма потребувала змін. Це і було зроблено Законом № 530.

Відтепер, відповідно до Закону № 530 у ст. 26 Закону про відпустки зазначено, що «…термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, установлений частиною першою цієї статті».

Простіше кажучи, ці зміни означають, що працівник за погодженням сторін може взяти відпустку за свій рахунок на період карантину. До речі, такий період установлений постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211. Наразі період карантину в нашій країні подовжено до 24 квітня 2020 року.

Виходить, що будь-який працівник може взяти відпустку за свій рахунок на період карантину і дні такої відпустки не враховуються у 15 календарних днів на рік, якими можна скористатися у разі необхідності. Звісно, таке нововведення викликало чимало запитань у наших читачів. Розглянемо найпопулярніші з них.

Чи можна оформити працівнику відпустку без збереження зарплати, якщо у нього є невикористані дні щорічної відпустки?

Так, звісно. Відпустка без збереження заробітної плати — це окремий вид відпустки, що надається незалежно від щорічної відпустки. Така відпустка є законодавчо встановленою гарантією для працівника. Але ще раз нагадаємо, що ця відпустка надається за погодженням сторін. Роботодавець в односторонньому порядку відправити працівника у відпустку за свій рахунок не може.

Як краще написати у заяві: на певні дні або на період карантину?

Якщо в заяві та наказі буде зазначено: «на час карантину згідно з постановою КМУ № 211», це означає, що у разі продовження карантину додаткову заяву від працівника отримувати не потрібно. Додатковий наказ видавати також не потрібно. Тобто ця відпустка автоматично продовжується.

Чи можна взяти відпустку без збереження зарплати лише на 5 днів, але в період дії карантину?

Тривалість цієї відпустки в днях законодавець не визначив, не встановив і заборони на її поділ. Отже, як домовиться роботодавець із працівником, так і буде. Тобто працівник може взяти відпустку на період карантину тривалістю, наприклад, 5 днів. Але для її продовження працівник має заново писати заяву, а роботодавець — видати наказ.

Чи можна взяти відпустку за свій рахунок за декількома підставами?

Так, звісно. Надання протягом року відпустки без збереження зарплати за однією з підстав не позбавляє працівника можливості отримати неоплачувану відпустку за іншими підставами. Наприклад, якщо працівнику — пенсіонерові за віком було надано відпустку на 30 календарних днів (п. 6 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки), то це не позбавляє його права на отримання «договірної» відпустки за свій рахунок на період дії карантину.

Чи входить час перебування у відпустці без збереження зарплати до страхового стажу та стажу, що дає право на щорічну основну відпустку?

Страховий стаж — період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (ст. 21 Закону про соцстрахування). Тобто місяць, у якому працівник повністю не працював у зв’язку з відпусткою за свій рахунок, до страхового стажу не зараховується. У випадку ж сплати мінімального страхового внеску за місяць він зараховується до страхового стажу.

Час перебування у відпустці без збереження зарплати на період карантину зараховуємо до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку (п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Як враховувати святкові та неробочі дні під час неоплачуваної відпустки?

Святкові та неробочі дні, установлені ст. 73 КЗпП, не враховують при визначенні тривалості щорічної відпустки і соціальної відпустки на дітей (ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки). Відпустка без збереження зарплати не належить до згаданих відпусток. Тому якщо на період відпустки без збереження зарплати припали святкові і неробочі дні, то її тривалість на ці дні не подовжуйте.

Чи переноситься на наступний рік невикористана відпустка за свій рахунок?

При наданні відпустки за свій рахунок слід орієнтуватися на календарний (а не робочий) рік, в якому вона надається.

Якщо працівник не скористався такою відпусткою у цьому році, то на наступний рік така відпустка не переноситься і не додається до такої відпустки в наступному році.

Чи оплачується лікарняний листок у періоді, коли працівник перебував у відпустці за свій рахунок?

Ні, лікарняні, які припадають на період відпустки без збереження зарплати, працівникові не оплачуються. Це закріплено у ч. 1 ст. 23 Закону про соцстрахування.

Але! Заспокоюємо вагітних жінок-працівниць. У разі надання працівниці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у період простою, щорічної (основної чи додаткової) відпустки, відпустки без збереження зарплати, допомога по вагітності та пологах виплачується з дня виникнення права на декретну відпустку. Отже, у будь-якому разі вагітним жінкам-працівницям буде надана допомога по вагітності та пологах.

Чи обов’язково писати заяву на відпустку за свій рахунок на період карантину від руки чи вона може бути надрукована на комп’ютері?

У п. 7.1 ДСТУ 4163-2003 зазначено: документи виготовляють на конторській друкарській машинці або за допомогою комп’ютерної техніки. При цьому окремі внутрішні документи (заяви, пояснювальні і доповідні записки тощо), авторами яких є посадові та інші фізичні особи, дозволено оформляти рукописним способом.

Таким чином, заяву можна оформляти як від руки, так і друкарським способом.

При цьому, з урахуванням наведеної норми ДСТУ 4163-2003, останній спосіб явно в пріоритеті.

Тому наша порада роботодавцям: приймайте заяви від працівників як написані власноручно, так і надруковані. У будь-якому випадку юридична сила такого документа підкріплюється власноручним підписом працівника і проставленою його рукою датою складання заяви.

Нагадаємо ще раз: нав’язувати працівнику похід у відпустку за свій рахунок (відправляти його примусово, не отримавши згоди) роботодавець не має права. Це явне порушення трудового законодавства. До речі, такої позиції дотримується і Мінсоцполітики (див. лист від 19.09.2013 р. № 416/13/116-13).

КМУ у своїй постанові від 25 березня 2020 р. № 256 зазначає, що на час встановлення карантину:

— дотримання трудових прав державних службовців та працівників, які виконують визначену трудовим договором роботу вдома, має бути забезпечено;

— за державними службовцями та працівниками, які виконують визначену трудовим договором роботу вдома, зберігаються займана посада, умови оплати праці та соціальні гарантії;

— виконання такої роботи не тягне за собою будь-яких обмежень трудових прав державних службовців та працівників.

Постановою також рекомендовано:

— органам місцевого самоврядування дотримуватись вимог цієї постанови з метою забезпечення трудових прав працівників, які виконують визначену трудовим договором роботу вдома;

— підприємствам, установам та організаціям незалежно від форми власності на час встановлення карантину не звільняти працівників, які виконують визначену трудовим договором роботу вдома, та працівників, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину, з підстав, установлених пунктами 3, 4 і 5 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України;

— суб’єктам господарювання державного сектору економіки, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, і державним банкам з метою забезпечення безперебійної роботи в умовах встановленого карантину утримуватись від кадрових змін в органах управління, не допускати звільнення працівників, які виконують визначену трудовим договором роботу вдома, та працівників, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину, з підстав, установлених пунктами 3, 4 і 5 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі