Теми статей
Обрати теми

Відпустка «за свій рахунок» із прогалиною

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Чи має право працівник узяти відпустку «за свій рахунок» із перервою на вихідні дні? Наприклад: в одній заяві просить надати таку відпустку 06.03.2020 р. та 10.03.2020 р. (2 календарних дні)?

Нагадаємо. Згідно зі ст. 84 КЗпП* працівникам за їх бажанням може надаватися відпустка без збереження заробітної плати. У ст. 25 Закону про відпустки перелічені випадки, коли роботодавець зобов’язаний надати працівникові відпустку без збереження заробітної плати, а в ст. 26 цього Закону йдеться про умови надання таких відпусток за згодою сторін.

* Кодекс законів про працю України.

Якщо працівник претендує на «обов’язкову» відпустку, зазначену в ст. 25 Закону про відпустки**, то роботодавець не має права йому відмовити. Тривалість такої відпустки залежить від конкретних обставин. Працівник у заяві про надання такої відпустки обов’язково повинен зазначити не тільки підставу, а й підтвердити це відповідними документами. Інша річ, коли працівник бажає піти у відпустку «за свій рахунок» за угодою з роботодавцем. У цій ситуації замало бажання працівника — потрібна ще й згода роботодавця.

** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Строк такої відпустки не повинен перевищувати 15 календарних днів на рік.

Важливо! Ініціювати надання відпустки без збереження заробітної плати може тільки працівник, який виявляє це бажання, написавши заяву.

Підтвердних документів не потрібно надавати. Достатньо зазначити поважну причину, наприклад за сімейними обставинами.

А тепер щодо поділу на частини відпустки без збереження заробітної плати.

Свого часу Мінсоцполітики у листі від 3 лютого 2012 року № 31/13/133-12 стверджувало, що чинним законодавством не передбачено поділ на частини відпусток без збереження заробітної плати.

Однак ані Законом про відпустки, ані КЗпП, ані іншими нормативними актами поділ таких відпусток не заборонено. Єдине обмеження, яке, на наш погляд, можна обґрунтувати, — це випадок, коли відпустка за ст. 25 Закону про відпустки пов’язана з конкретною подією. Наприклад, відпустку для завершення санаторно-курортного лікування не логічно ділити на частини. Водночас якщо є реальні підстави, то можна надати декілька відпусток без збереження зарплати в межах законодавчо дозволеної кількості днів.

Таким чином, роботодавець має право надати працівнику відпустку без збереження заробітної плати за сімейними обставинами з перервою на вихідні. Але оформити це краще як дві окремі відпустки відповідно до ст. 26 Закону про відпустки.

Працівник має написати або окремо дві заяви на відпустку, або ж в одній заяві зазначити, що він хоче взяти дві відпустки без збереження заробітної плати.

Наприклад, «прошу надати відпустку без збереження зарплати за сімейними обставинами на 1 день — 6 березня 2020 року та відпустку без збереження зарплати за сімейними обставинами на 1 день — 10 березня 2020 року».

Так само й у наказі зазначаємо двома пунктами дві окремі відпустки без збереження заробітної плати, по одному дню кожна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі