Теми статей
Обрати теми

Простій & відпустки під час карантину

Коронавірус атакує — карантин триває. Проте не у всіх роботодавців є можливість організувати дистанційну роботу. А тому доводиться відправляти працівників у відпустки або ж оформляти простій. Як відобразити ці періоди у табелі? Чи потрібно нараховувати під час простою доплату до МЗП? Що робити, якщо на період відпустки або простою припадає лікарняний? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете в таблиці нижче.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КЗпП Кодекс законів про працю України.

Закон про відпустки Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Наказ № 489 наказ Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489.

Порядок № 100 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

УМОВНІ СКОРОЧЕННЯ

Галузева угода — Галузева угода між Міністерством освіти і науки України і ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки.

МЗП — мінімальна заробітна плата.

ЄСВ — єдиний соціальний внесок.

ООС — Операція об’єднаних сил.

Табель — Табель обліку використання робочого часу № П-5.

Ситуація

Вирішення

ПРОСТІЙ

Табелювання

Типова форма Табеля № П-5 затверджена наказом № 489. У Табелі простій, що тривав повний робочий день, позначають так: у верхній комірці вказують кількість годин простою (наприклад, «8»), у нижній — умовне позначення простою — «П» (цифровий код «23»)

Оплата

За загальними правилами, відповідно до ч. 1 ст. 113 КЗпП час вимушеного простою оплачується з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки (окладу). Якщо працівник має право на підвищення окладу, то до розрахунку беруть оклад з урахуванням підвищення. А ось премії, доплати, надбавки не враховують.

Якщо працівник з неповним робочим часом, то оплату за час простою потрібно розраховувати виходячи з тарифної ставки (окладу) з урахуванням зайнятості.

Крім того, для працівників окремих галузей бюджетної сфери може бути передбачена оплата за час простою у більших, ніж встановлено ч. 1 ст. 113 КЗпП, розмірах. Такі умови зазвичай прописують у галузевих нормативних документах, на підставі яких розробляється колективний договір.

Так, наприклад, для працівників закладів освіти у п. п. 8.3.3 Галузевої угоди передбачено, що оплата простою здійснюється у розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу).

Якщо за час простою зберігається «середня», то її розрахунок здійснюють згідно з Порядком № 100, виходячи з виплат за 2 календарних місяці, що передують місяцю введення простою

Доплата до МЗП

Оплату простою не включають у зарплату для порівняння з МЗП. Тобто, якщо працівник частину місяця працював, а частину — ні у зв’язку з простоєм, то нараховану зарплату за фактично відпрацьований час порівнюємо з МЗП, розрахованою пропорційно виконаній нормі праці (відпрацьованому часу), і за потреби нараховуємо доплату до «мінімалки». Якщо ж простій тривав повний місяць, то порівняльні розрахунки не проводимо.

Доплати до МЗП немає

Лікарняний лист

Лікарняні листи, які припадають на період простою, оплачують в загальному порядку.

Той факт, що працівник у період простою перебував удома, не має жодного значення

Відпустка

В період простою працівникам можна надавати відпустки. Час простою не з вини працівника включаємо до стажу, що дає право на отримання щорічної відпустки.

Тепер що стосується «відпускної» середньої. Якщо простій оплачено виходячи з 2/3 тарифної ставки (окладу), то з розрахунку відпускних його викидаємо. Якщо простій оплачений за «середньою», то сума такої оплати візьме участь у розрахунку відпускних

ЄСВ з МЗП

Якщо фактична база нарахування ЄСВ за «простійний» місяць, визначена за основним працівником (ЄСВ — 22 %), буде нижчою за МЗП, розраховуємо ЄСВ-різницю та донараховуємо на неї ЄСВ.

Виняток — якщо працівник був у трудових відносинах не повний місяць (звільнені/прийняті працівники)

ВІДПУСТКА ЩОРІЧНА / НА ДІТЕЙ

Табелювання

Для відображення щорічної основної відпустки застосовують код «В» (цифровий код «08»), відпустки на дітей — код «ДО» (цифровий код «15»)

Оплата

Період щорічної відпустки та соцвідпустки на дітей оплачують згідно з Порядком № 100

Доплата до МЗП

Відпускні не включають до зарплати для забезпечення її мінімального рівня.

Підстава — це виплата, нарахована за невідпрацьований час.

Отже, якщо на поточний місяць припадає відпустка працівника, то для забезпечення мінімального розміру заробітної плати зарплату працівника, нараховану за фактично виконану норму праці, слід порівняти з МЗП, розрахованою пропорційно виконаній нормі праці. Відпускні відкидаємо

Лікарняний лист

Якщо на період щорічної відпустки (відпустки на дітей) припала тимчасова непрацездатність працівника установи, то така відпустка підлягає продовженню або перенесенню.

Виняток — лікарняний по догляду за дитиною (хворіла дитина працівника).

В цьому випадку щорічну відпустку не переносять і не продовжують

ЄСВ з МЗП

Якщо фактична база нарахування ЄСВ, визначена за основним працівником — відпускником (ставка ЄСВ — 22 %), виявилася нижчою за МЗП, обов’язково на різницю донараховуйте ЄСВ

НЕОПЛАЧУВАНА ВІДПУСТКА

Табелювання

Умовне позначення відпустки «за свій рахунок» залежить від підстави її надання.

Якщо ж говорити про відпустку без збереження зарплати за домовленістю сторін

(у тому числі на період карантину), то час такої відпустки позначають кодом «НА» (цифровий код «18»)

Доплата до МЗП

Якщо щодо працівника при виконанні норми праці доплата до МЗП не визначалася, оскільки його оклад вище МЗП, то і у разі невиконання норми праці через неоплачувану відпустку такої доплати не буде.

Якщо ж доплата до МЗП розраховувалася, то нараховану працівнику зарплату за місяць за фактично відпрацьований час порівнюємо з МЗП, розрахованою пропорційно виконаній нормі праці.

Якщо «пропорційна» МЗП вища за фактичну, на різницю між цими двома величинами нараховуємо працівнику доплату до «мінімалки»

Лікарняний лист

Період тимчасової непрацездатності, що збігся з періодом відпустки за «свій рахунок», оплаті не підлягає. А ось листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами оплачується в загальному порядку

ЄСВ з МЗП

Якщо через надану відпустку без збереження заробітної плати база нарахування ЄСВ за ставкою 22 %, визначена роботодавцем за основним працівником, виявилася нижчою за МЗП, розраховуємо різницю між цими двома величинами та донараховуємо на неї ЄСВ.

Виняток — працівнику надано відпустку без збереження зарплати на підставі п. 18 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки (на період проведення ООС).

Якщо працівник весь місяць перебував у відпустці «за свій рахунок» (база нарахування ЄСВ = 0), ЄСВ доплачувати не потрібно

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі