Теми статей
Обрати теми

Одна заява на декілька відпусток: чи можна надавати та як оформити?

Носіков Олександр, завідувач відділу моніторингу соціальних процесів НДІ праці і зайнятості населення Мінсоцполітики і НАН України, канд. соц. наук
Працівник просить надати йому щорічну відпустку по два дні раз на тиждень протягом місяця. У заяві перелічив дати. Тобто не різними заявами, а однією. Керівник наполягає зробити також один наказ. Розумію, що це неправильно, але довести не можу. Підкажіть, де можна знайти подібну інформацію?

Незважаючи на забаганки чи-то керівництва, чи-то окремих працівників, кадровику слід завжди керуватися передусім нормами законодавства.

Так, згідно з положеннями ст. 12 Закону про відпустки щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику зазвичай до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Отже, бажаючи поділити свою відпустку на декілька окремих частин, працівник має в обов’язковому порядку оформити одну з частин як безперервну частину протягом не менше 14 календарних днів.

Решту відпустки можна оформити частинами будь-якої тривалості.

При цьому бажано враховувати інтереси як працівника, так і адміністрації підприємства.

Навіть якщо керівництво підприємства не заперечує проти надання всієї відпустки частинами (на вихідні дні), це буде порушенням трудового законодавства. Тому радимо попередити керівництво про неправомірність таких дій.

Варто довести до відома керівництва вимоги законодавчих норм, питання відповідності за їхнє порушення, передбачене, зокрема, ст. 265 КЗпП. Та проінформувати про те, як може відреагувати на це Держпраці у випадку виявлення такого порушення.

Щодо оформлення декількох частин відпусток за однією заявою працівника, то кадровик може підготувати відповідну кількість наказів — про кожну частину відпустки окремо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі