Теми статей
Обрати теми

Оклади держслужбовців змінено: що треба перерахувати

Давиденко Богдана, експерт з питань оплати праці
З 25.01.2020 р. набрала чинності постанова Кабміну від 15.01.2020 р. № 16. Цією постановою змінено посадові оклади державних службовців з 1 січня 2020 року. Січнева зарплата «закрита» виходячи зі старих окладів. А це означає, що її треба перерахувати. Також відкоригувати треба й інші виплати, розмір яких залежить від розміру окладів. Як це зробити — читайте далі.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КЗпП Кодекс законів про працю України.

Порядок № 100 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 8 лютого 95 р. № 100.

Порядок № 1078 Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17 липня 2003 р. № 1078.

Порядок № 1266 Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26 вересня 2001 р. № 1266.

На жаль, практика набрання чинності заднім числом «оплатних» нормативних документів не нова. Цього року така ситуація склалася з посадовими окладами держслужбовців. У зв’язку з цим зарплату й інші виплати, нараховані держслужбовцям за січень 2020 року, потрібно перерахувати.

ЗАРПЛАТА

У січні 2020 року зарплата держслужбовцям була нарахована виходячи зі старих окладів. Тому в лютому 2020 року зарплату за січень-2020 необхідно перерахувати виходячи з нових розмірів окладів і донарахувати працівникам різницю.

Окрім посадових окладів, донарахувати слід і інші обов’язкові виплати, які розраховуються виходячи з окладу (наприклад, надбавка за вислугу років). При цьому слід враховувати: зарплата, донарахована в лютому 2020 року за січень 2020 року, включається до фонду оплати праці лютого і відноситься до бази нарахування ЄСВ саме цього місяця.

Донараховану в лютому 2020 року зарплату за січень (як і нарахований на неї ЄСВ) відображайте в таблицях 1 і 6 форми № Д4 за лютий 2020 року. Що стосується премій, то сума таких виплат може бути перерахована за рішенням керівників установ, організацій за наявності коштів на ці цілі в кошторисах (спільний лист Мінпраці й Мінфіну від 27.05.2010 р. № 5548/0/14-10/13 і № 31-18040-03-5/12592). Але, як показує практика, коштів на це в кошторисах немає.

ВІДПУСКНІ

Підвищення окладів на законодавчому рівні є підставою для коригування виплат при розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100. Механізм її проведення такий: виплати, нараховані до підвищення окладів (тобто по грудень 2019 року включно), коригують на коефіцієнт підвищення. А виплати, нараховані після підвищення окладів (починаючи з січня 2020 року), не коригують. Якщо підвищення окладів відбулося в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, то на коефіцієнт підвищення коригуємо середній заробіток за період з дня підвищення окладу (тарифної ставки).

Виходить, що якщо в січні 2020 року держслужбовець перебував у відпустці, то відпускні, що припадають на січень 2020 року, мають бути перераховані з урахуванням коефіцієнта підвищення окладів. Тому в лютому їх необхідно перерахувати, застосовуючи коефіцієнт, і різницю доплатити працівникові.

«ВІДПУСКНА» КОМПЕНСАЦІЯ, МАТДОПОМОГА, ВИХІДНА ДОПОМОГА

На ці виплати також поширюється норма про коригування, оскільки при їх розрахунку використовується показник середньої зарплати, який розраховують згідно з Порядком № 100. Водночас компенсація за невикористану відпустку, матдопомогу у розмірі середньої зарплати, вихідну допомогу не є збереженням середнього заробітку. Це разова виплата, яку розраховують виходячи із середньої зарплати.

Отже, підстава для коригування «середнього», використовуваного при їх розрахунку, буде тільки одна — підвищення окладів у розрахунковому періоді. Тобто якщо зазначені виплати були нараховані в січні 2020 року, то при їх розрахунку коефіцієнт підвищення не застосовують, оскільки в розрахунковому періоді (січень — грудень 2019 року) підвищення окладів не було.

Важливо!

Суму компенсації за невикористану відпустку, матдопомоги до відпустки, нараховані і виплачені держслужбовцеві в січні 2020 року, перераховувати не треба.

ЛІКАРНЯНІ, ДЕКРЕТНІ

Виплати, які були нараховані згідно з Порядком № 1266, перераховувати у зв’язку з підвищенням окладів не треба!

Крім того, усі зарплатні коригування, які будуть проведені у зв’язку з підвищенням окладів «заднім» числом при розрахунку середньої зарплати для оплати лікарняних/декретних, будуть включені до заробітку того місяця, в якому вони були фактично проведені. А ось суми коригованих відпускних розподіляються пропорційно календарним дням того місяця, на який припадають дні відпустки у відповідному місяці.

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРПЛАТИ

У місяці підвищення посадового окладу (тарифної ставки) ІСЦ приймають за 1 або 100 %. Для подальшої індексації ІСЦ обчислюють наростаючим підсумком із наступного місяця після місяця такого підвищення (абз. 1 і 2 п. 5 Порядку № 1078). Тобто «базовим» вважається місяць підвищення посадового окладу. Для держслужбовців таким місяцем став січень 2020 року.

У місяці підвищення окладів необхідно провести порівняльні розрахунки і визначити право працівників на подальшу індексацію. Для цього суму зарплатного підвищення порівнюють із сумою індексації, яка складається в місяці підвищення окладу. Якщо сума зарплатного підвищення перевищить суму можливої індексації, то індексація не нараховується. Якщо ж суми зарплатного підвищення не вистачить, щоб перекрити суму можливої індексації, то визначають різницю між сумою можливої індексації і сумою підвищення (абз. 3 і 4 п. 5 Порядку № 1078).

Ми проаналізували розміри окладів. Різниця між окладами до і після підвищення перевищила суму можливої індексації (65,16 грн.).

Важливо!

Січень 2020 року став «базовим» місяцем для цілей індексації зарплати держслужбовців. Право на індексацію зарплати держслужбовців втратилося, оскільки підвищення посадових окладів виявилося більше суми можливої індексації.

Таким чином, у січні 2020 року індексація «обнулилася». Але оскільки в цьому місяці держслужбовцям індексація була нарахована виходячи з попереднього «базового» місяця — січня-2019, то в лютому після підвищення окладів «заднім» числом необхідно переглянути нараховану індексацію. Для цього суму донарахованої зарплати за січень 2020 року потрібно зменшити на суму нарахованої в січні 2020 року індексації.

Приклад. У січні 2020 року головному спеціалісту держоргану (районного рівня) нарахована зарплата у розмірі 6000,16 грн. Вона включає такі виплати:

посадовий оклад — 4900 грн.;

— надбавку за вислугу років — 735 грн.;

— надбавку за ранг — 300 грн.;

— індексацію — 65,16 грн.

У зв’язку з підвищенням посадових окладів зарплату за січень 2020 року треба перерахувати. Вона складе 6395,00 грн., у тому числі:

— посадовий оклад — 5300 грн.;

— надбавка за вислугу років — 795 грн.;

— надбавка за ранг — 300 грн.

Враховуючи те, що сума зарплатного підвищення перевищила суму можливої індексації, працівник втратив право на таку виплату. Зарплата за січень індексації не підлягає. У результаті в лютому донараховуємо працівникові зарплату за січень в сумі 394,84 грн. (6395 - 6000,16).

Узагальнимо все сказане в таблиці нижче.

Нарахована виплата

Перерахунок виплат за січень 2020 року

Зарплатні виплати

Донарахувати виходячи з нових розмірів окладів

Відпускні

Перерахувати з урахуванням коефіцієнта коригування і доплатити різницю

Компенсація, матдопомога, вихідна допомога

Не перераховуємо

Лікарняні

Не перераховуємо

Індексація

Не нараховуємо. Суму індексації, нараховану в січні, треба відкоригувати за рахунок донарахованої зарплати за січень

ЗВІЛЬНЕНІ В СІЧНІ

Перерахувати зарплату виходячи з нових розмірів окладів доведеться і тим держслужбовцям, які звільнилися в січні 2020 року.

Річ у тому, що донарахування зарплати у зв’язку з підвищенням окладів проводиться усім держслужбовцям, які на момент підвищення окладів (01.01.2020 р.) перебували з установою, організацією в трудових відносинах. А до цієї категорії потрапляють і держслужбовці, звільнені в січні 2020 року.

Зверніть увагу: при цьому перерахувати доведеться всі обов’язкові складові зарплати. Якщо при звільненні в січні 2020 року була виплачена компенсація за невикористану відпустку, то її суму перераховувати не треба. Оскільки підставою для проведення коригування є тільки підвищення посадового окладу в розрахунковому періоді.

ЄСВ-нюанс. Врахуйте, що донарахована за січень 2020 року зарплата звільненому держслужбовцеві оподатковується ЄСВ у загальному порядку.

Водночас відпускні (компенсація за невикористану відпустку) входять до фонду додаткової зарплати в складі оплати за невідпрацьований час (п.п. 2.2.12 Інструкції № 5). А тому при донарахуванні відпускних (компенсації за невикористану відпустку) після звільнення держслужбовця суму такого донарахування ми не включаємо до бази нарахування ЄСВ.

Попереджаємо! З донарахуванням виплат звільненим працівникам жартувати не варто.

Якщо суми, що належать працівникові при звільненні, були виплачені, а суми, донараховані у зв’язку з підвищенням окладів, — ні, працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення заробітної плати, що належить йому, без обмеження будь-яким строком (ст. 233 КЗпП). І швидше за все, суд стане на бік працівника.

Ба більше, роботодавцеві доведеться ще й виплатити середній заробіток такому працівникові за затримку розрахунку при звільненні в порядку ст. 117 КЗпП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі