Теми статей
Обрати теми

Навчальна відпустка для складання вступних іспитів є, а для проходження ЗНО?

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Коментар до листа Мінсоцполітики від 27.11.2019 р. № 1735/0/206-19

Лист Мінсоцполітики від 27.11.2019 р. № 1735/0/206-19 — це відповідь на наше звернення щодо можливості надати навчальну відпустку працівнику, якому необхідно пройти зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) для вступу до вищого навчального закладу.

Нагадаємо: згідно зі ст. 214 КЗпП та п. 12 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки відпустка без збереження заробітної плати тривалістю 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місцезнаходження навчального закладу і назад, надається працівникам, допущеним до складання вступних іспитів до вищих навчальних закладів (тобто на період складання таких вступних іспитів).

Але вступний іспит — це лише одна з форм вступного випробування (п. 5 розд. I Умов № 1285*). До форм вступного випробування (крім вступних іспитів) у 2020 році також віднесені: ЗНО, співбесіда з конкурсного предмета (предметів), творчий конкурс, творчий залік тощо. Ба більше, згідно з ч. 4 ст. 44 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII прийом на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра чи бакалавра здійснюється на основі повної загальної середньої освіти саме за результатами ЗНО вступників та рівня їх творчих та/або фізичних здібностей з урахуванням середнього бала документа про повну загальну середню освіту та бала за особливі успіхи та/або за успішне закінчення підготовчих курсів закладу вищої освіти.

* Умови прийому на навчання до закладів вищої освіти України в 2020 році, затверджені наказом Міносвіти від 11.10.2019 р. № 1285.

Також згідно з п. 1 постанови КМУ від 31.12.2005 р. № 1312 саме ЗНО (а не вступні іспити) є вступним випробуванням випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти, які бажають вступити до установ вищої освіти.

Натомість вступні випробування у формі вступних іспитів (замість ЗНО) у 2020 році доведеться складати лише тим особам, які перераховані в п. 3 — 8 розд. VIII Умов № 1285. Серед них: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа; особи, яким буде відмовлено в участі в ЗНО через неможливість створення особливих (спеціальних) умов тощо.

Невже працівники, яким для вступу до вишу необхідно скласти ЗНО, не можуть розраховувати на отримання навчальної відпустки на час складання такого вступного випробування?

У листі, що коментується, фахівці Мінсоцполітики заспокоюють: працівникові, якому для вступу до вищого навчального закладу необхідно пройти ЗНО, можна надати відпустку без збереження зарплати відповідно до п. 12 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі