Теми статей
Обрати теми

Допомога по безробіттю: новий порядок від Мінекономрозвитку

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Після того як Мінсоцполітики втратило функції центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування і реалізує державну політику, зокрема, у сфері зайнятості населення, ці обов’язки перейшли до Мінекономрозвитку. І цей орган вже оновлює «під себе» нормативні документи. Одним із них став Порядок № 624. Які сюрпризи він підготував охочим отримати допомогу по безробіттю, розповімо нижче.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон № 1533 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III.

Порядок № 624 Порядок надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності, затверджений наказом Мінекономрозвитку від 06.04.2020 р. № 624.

Порядок № 613 Порядок надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності, затверджений наказом Мінсоцполітики від 15.06.2015 р. № 613.

Порядок № 1266 — Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

ЧИ ВАРТО ХВИЛЮВАТИСЬ?

Скажемо відразу, Порядок № 624 не сильно відрізняється від свого попередника (Порядку № 613). Але деякі нюанси все ж є.

Передусім, у ньому з’явилося більше посилань на норми Закону № 1533. Наприклад, що стосуються призначення допомоги по безробіттю:

— у період боротьби з коронавірусом (починаючи з 1-го дня після надання особі статусу безробітної). Відповідні зміни внесені і до Заяви про призначення (відновлення) виплати допомоги по безробіттю (додаток 1 до Порядку № 624);

— у мінімальному розмірі для молоді, що пройшла альтернативну (невійськову) службу і потребує сприяння в працевлаштуванні на перше робоче місце (у разі їх реєстрації як безробітних).

Але найцікавіше — далі.

РОЗМІР ДОПОМОГИ ПО БЕЗРОБІТТЮ

Він не змінився — так само залежить від середньої заробітної плати безробітного, яка визначається згідно з Порядком № 1266, його страхового стажу і тривалості виплати допомоги. Проте тепер у Порядку № 624 чітко прописано, що:

— при розрахунку допомоги по безробіттю використовуються не лише відомості з реєстру застрахованих осіб, а й дані довідок про заробітну плату (грошове забезпечення, винагороду за цивільно-правовим договором), виданих роботодавцем;

— до переліку періодів, які прирівнюються до страхового стажу, включаються періоди починаючи з 1 січня 2016 року, протягом яких особа не підлягала страхуванню, але нею або роботодавцем сплачений ЄСВ.

Це: період догляду за дитиною до 3 років, період здійснення обов’язків патронатного вихователя, батьками — вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками тощо, періоди добровільної участі в системі соцстрахування, а також строкової військової служби;

— страховий стаж, придбаний безробітним у період реєстрації (мається на увазі участь у громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру), включатиметься до страхового стажу лише для наступних страхових випадків.

СКОРОЧЕННЯ ДОПОМОГИ ПО БЕЗРОБІТТЮ

У Порядку № 624 з’явилася низка «обмежень» для осіб, які були звільнені з останнього місця роботи за ініціативою роботодавця внаслідок притягнення такої особи до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної відповідальності.

Згідно з ними таким експрацівникам:

— призначається допомога по безробіттю в мінімальному розмірі;

— тривалість виплати допомоги по безробіттю скорочується на строк 90 календарних днів;

— одноразова допомога для організації підприємницької діяльності не виплачується (окрім звільнення за угодою сторін).

Звичайно, скоротити строк виплати допомоги можуть і з інших причин. Наприклад, через недотримання рекомендацій (причому не лише письмових) зі сприяння в працевлаштуванні (якщо, звичайно, у безробітного не буде на те поважних причин). До речі, серед підстав для скорочення строку виплати є дві новеньких. Це:

— припинення без поважних причин професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації за направленням центру зайнятості;

— невиконання заходів, визначених індивідуальним планом працевлаштування.

Більше того, за наявності перерахованих підстав відмовляють також у виплаті одноразової допомоги на організацію підприємницької діяльності.

При цьому якщо виплата допомоги по безробіттю скорочується вперше, строк скорочення складає 15 календарних днів. У кожному подальшому випадку строк скорочення збільшується на 15 календарних днів, але не більше 90 календарних днів.

Важливо! У разі подальшої реєстрації після працевлаштування і придбання страхового стажу строк скорочення розпочинатиметься вже з 15 календарних днів.

ПРИПИНЕННЯ ВИПЛАТИ ДОПОМОГИ

Тут хочемо звернути увагу всього на 2 моменти.

Якщо жінці призначають допомогу по вагітності та пологах, їй припиняють виплачувати допомогу по безробіттю. Так було і раніше.

Ось тільки тепер відновлення виплати допомоги відбуватиметься з дня, наступного після закінчення періоду отримання допомоги по вагітності та пологах. А не з дня, коли жінка подасть заяву про своє бажання шукати роботу після отримання допомоги по вагітності та пологах.

При остаточному розрахунку виплати допомоги по безробіттю враховують також нарахування за останній день перебування особи в статусі зареєстрованої безробітної (а не останній день відвідування нею центру зайнятості).

ПОРЯДОК ВИПЛАТИ ДОПОМОГИ

У цьому розділі також є зміни. Тепер виплата допомоги по безробіттю в межах її загальної тривалості здійснюється:

1) без урахування дати відвідування безробітним центру зайнятості, у тому числі і в період боротьби з коронавірусом. Причому без особистого відвідування безробітним центру зайнятості, тобто за допомогою телефонного зв’язку, електронними засобами тощо;

2) після надання документів, що підтверджують період, у тому числі:

— участі в сесії або захисту дипломної роботи у разі навчання безробітного не за направленням центру зайнятості;

— проходження санаторно-курортного лікування / реабілітації і професійної адаптації.

І ще один нюанс. Відтепер запис про початок, відновлення, скорочення і припинення виплати допомоги по безробіттю обов’язково вноситиметься до трудової книжки (а не за бажанням працівника, як раніше).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі