Теми статей
Обрати теми

Індивідуальні вихідні при п’ятиденці: зміна режиму роботи в середині місяця

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Два працівники змінюють режим роботи (п’ятиденка з вихідними в понеділок та неділю): один — з 22 червня, інший — з 25 червня 2020 року. Як установа мала скласти індивідуальний графік роботи та відобразити в табелі?

У ст. 52 КЗпП* передбачено, що в загальному випадку на підприємствах установлюється п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями. Тривалість робочого часу і часу відпочинку встановлює роботодавець у колективному договорі та у правилах внутрішнього трудового розпорядку.

* Кодекс законів про працю України.

Статтею 67 КЗпП визначений один вихідний день — неділя. Другий вихідний день визначається графіком роботи підприємства.

Тож законодавство дозволяє встановлювати другий вихідний день будь-який інший день тижня.

Із правовими аспектами визначились. Тепер перейдемо до встановлення іншого вихідного дня.

По-перше, зміна графіка роботи відразу відсилає нас до норми ч. 3 ст. 32 КЗпП, де при зміні істотних умов праці працівників попереджують за два місяці. Однак у наведеній ситуації бажання виявили працівники, тому таке попередження не потрібно.

По-друге, індивідуальний графік роботи для працівників потрібно складати з дотриманням вимог чинного законодавства (ст. 50 — 53, 67 і 73 КЗпП). Зокрема, повинна бути збережена нормальна тривалість робочого часу (ч. 1 ст. 50 КЗпП).

Розрахунок індивідуальної норми можна провести, взявши за основу приклад, наведений у листі Мінсоцполітики від 29.07.2019 р. № 1133/0/206-19. Там проведено розрахунок норми тривалості робочого часу для п’ятиденки на 2020 рік.

Зауважте: прямо використовувати цю норму тривалості робочого часу не можна, бо там йдеться про п’ятиденний робочий тиждень із вихідними в суботу та неділю, а ми розглядаємо ситуацію, коли вихідний із суботи переноситься на понеділок.

У складанні графіків роботи при п’ятиденному робочому тижні застосовуємо норми КЗпП.

1. У святкові і неробочі дні робота не провадиться (ст. 73 КЗпП).

2. Напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників (крім працівників, зазначених у ст. 51 КЗпП) скорочується на одну годину (ч. 1 ст. 53 КЗпП).

3. У разі коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний день після святкового або неробочого (ч. 3 ст. 67 КЗпП).

Дотримуючись наведених правил, складемо індивідуальний графік роботи при п’ятиденному робочому тижні з двома вихідними днями у понеділок та неділю на червень 2020 року. Для кожного з працівників (позначимо їх — працівник А і працівник Б) він буде свій.

Припустимо, що працівники відпрацювали повний місяць за наведеними графіками:

— працівник А — відпрацював 19 роб. дн. (9 вихідних днів);

— працівник Б — відпрацював 20 роб. дн. (8 вихідних днів).

Крім того, простежуються цікаві нюанси, на які варто звернути увагу.

У працівника Б у четвертому тижні (з 22 по 28 червня) тривалість робочого часу — 48 годин. Така ситуація може привернути увагу перевіряючих.

Хоча тут усе логічно: працівник сам забажав змінити графік роботи, а недодержання норми робочого часу (не більше 40 годин на тиждень) відбулося тільки в тижні переходу на новий режим роботи. Можна провести аналогію з ситуацією, коли при «святковому» перенесенні робочого дня (за рекомендаціями КМУ) у тижні, на який припадає таке перенесення, тривалість робочого часу також виходить за рамки 40 годин. Наприклад, минулого року робочий день із 30 грудня 2019 року переносили на 21 грудня 2019 року. У результаті з 16 по 22 грудня було 6 робочих днів, відповідно — 48 робочих годин.

Проте ми б радили бути обережними й при зміні графіків роботи уникати таких ситуацій.

Обидва працівники відпрацювали повністю місяць, але різну кількість робочих днів. Якщо працівникові встановлена місячна тарифна ставка (оклад) і він повністю відпрацював усі дні за графіком виходу на роботу, то йому нараховують тарифну ставку (оклад).

І тут не має бути мови про понаднормову роботу для працівника Б. Він відпрацював усі дні за своїм графіком роботи. Тому якщо у працівників однакові оклади, то при відпрацюванні різної норми робочого часу в червні 2020 року (кожен за своїм графіком) заробітна плата буде однаковою.

Щодо табеля обліку робочого часу, то жодних нюансів у його заповненні немає. Додаткового рядка для відображення роботи після переходу на інший режим роботи заводити не треба.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі