Теми статей
Обрати теми

Оклади працівників ОМС підвищено: наскільки і для кого

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
На відміну від держслужбовців (у яких підвищення посадових окладів, як правило, відбувається з початку року), для працівників ОМС останнім часом звістки про підвищення окладів надходять наприкінці весни — на початку літа. Та до того ж ще й не з першого числа місяця. 2020 рік не став винятком. Тому сьогодні ми поговоримо не лише про те, наскільки підвищилися оклади працівників ОМС, але й з якої дати їх застосовувати. Поїхали.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Постанова № 441 постанова КМУ «Про внесення змін у додатки до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268» від 03.06.2020 р. № 441.

Постанова № 268 постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Наказ № 77 наказ Мінпраці «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 02.10.96 р. № 77.

ЗВІДКИ ВІТЕР ВІЄ?

Підставою для підвищення посадових окладів працівників ОМС стала постанова № 441. Цим документом Кабмін виклав у новій редакції додатки 48 — 55 до постанови № 268, тим самим підвищивши посадові оклади:

— керівним працівникам і фахівцям ОМС (додатки 48 — 54 до постанови № 268);

— службовцям ОМС (додаток 55 до постанови № 268).

Зверніть увагу: при цьому будь-яких змін до самої структури заробітної плати керівних працівників, фахівців і службовців ОМС унесено не було. Що стосується розмірів надбавок за ранг (наведені в додатку 57 до постанови № 268), то вони також залишилися колишніми.

Без змін залишилися й посадові оклади (тарифні ставки) робітників, зайнятих обслуговуванням ОМС (визначені окремим документом — наказом № 77).

Оклади такої категорії працівників змінюються пропорційно підвищенню посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду, розмір якого встановлений у примітці 1 додатка 1 до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (абз. 2 п. 1 наказу № 77).

Оскільки зміни, внесені постановою № 441, зазначеного документа не торкнулися, відповідно, переглядати оклади робітників ОМС на цей момент немає підстав. Вони залишаються на рівні січня 2020 року.

Давайте подивимося, наскільки підвищилися оклади за посадами згідно з оновленими додатками 48— 54 до постанови № 268. Так, у працівників і спеціалістів:

апарату (секретаріату) обласних, Київської та Севастопольської міських рад

від 400 грн (у головного і провідного спеціалістів)

до 2400 грн (у голови постійної комісії з питань бюджету)

додаток 48

апарату районних, районних

у мм. Києві та Севастополі рад

від 200 грн (у головного спеціаліста в районі)

до 1250 грн (у голови районної ради в м. Києві)

додаток 49

апарату міських (крім мм. Києва та Севастополя) рад та їх виконавчих комітетів, сільських, селищних рад, що представляють інтереси ОТГ, та їх виконавчих комітетів

від 300 грн (у начальника відділу, головного бухгалтера в містах, населених пунктах ОТГ)

до 3900 грн (у міського голови)

додаток 50

департаментів, управлінь, відділів, інших виконавчих органів міських (крім мм. Києва та Севастополя) рад, виконавчих органів сільських, селищних рад, що представляють інтереси об’єднаних територіальних громад

від 300 грн (у начальника відділу у складі департаменту)

до 750 грн (у спеціаліста в містах, віднесених до групи III)

додаток 51

апарату районних у містах (крім мм. Києва та Севастополя) рад та їх виконавчих комітетів

від 300 грн (у головного спеціаліста)

до 1400 грн (у голови ради)

додаток 52

управлінь, відділів виконавчих органів районних у містах

(крім мм. Києва та Севастополя) рад

від 200 грн (у головного державного соціального інспектора і головного спеціаліста)

до 650 грн (у провідного спеціаліста, спеціаліста I категорії тощо)

додаток 53

апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів (крім сільських, селищних рад та їх виконавчих органів, що представляють інтереси ОТГ)

від 300 грн (у керуючого справами (секретаря) виконкому села, селища з чисельністю населення до 7,5 тис. осіб)

до 700 грн (у спеціаліста II категорії сіл, селищ з чисельністю населення більше 10 тис. осіб)

додаток 54

У службовців ОМС оклади підвищили в розмірі від 500 грн (у касира, інспектора, статистика тощо) до 650 грн (у завідувача: архіву, протокольної частини, підрозділу з обліку і доставки документів тощо, а також старшого: інспектора, статистика тощо).

Звичайно, наводити всі розміри нових посадових окладів ми не будемо (їх дуже багато). Ви зможете з ними ознайомитися в постанові № 441 або в оновленій редакції додатків 48 — 55 до постанови № 268 (ср. ).

Більш важливим запитанням у цій ситуації є: з якої дати застосовувати нові розміри посадових окладів? Надамо відповідь на нього нижче.

ВАЖЛИВА ДАТА

Постанова № 441 набула чинності з дня її опублікування — тобто 12.06.2020 р. (опублікована в газеті «Урядовий кур’єр» від 12.06.2020 р., № 110, с. 9).

А як свідчить ст. 52 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» від 27.02.2014 р. № 794-VII, постанови Кабінету Міністрів України набувають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачене самими постановами, але не раніше дня їх опублікування. Тому можемо стверджувати:

Важливо! Нові розміри окладів треба застосовувати з дати офіційного опублікування постанови № 441, тобто з 12.06.2020 р.

Це означає, що посадовим особам і службовцям ОМС зарплату за червень 2020 року доведеться розрахувати:

— з 01.06.2020 р. по 11.06.2020 р. включно — виходячи зі старих розмірів окладів;

— з 12.06.2020 р. по 30.06.2020 р. — виходячи з нових розмірів окладів.

Посадові оклади працівників ОМС

Посадових осіб

Службовців

Робітників,

що обслуговують ОМС

Додатки 48 — 54 до постанови № 268

Додаток 55 до постанови № 268

Наказ № 77

Підвищуються з 12.06.2020 р.

згідно з постановою № 441

Залишаються на рівні

січня 2020 року

НОВІ РОЗМІРИ ОКЛАДІВ ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ ОМС

Добре, що на дату набуття чинності постановою № 441 зарплата працівників ОМС за червень ще не «закрита». Тому перераховувати зарплату за період з 12 по 30 червня 2020 року і донарахувати різницю працівникам (як це було у 2019 році) не доведеться.

Проте при виплаті авансу за першу половину червня треба враховувати те, що до цього періоду потрапили два робочих дні з підвищеними окладами (12 і 15 червня). Відповідно, якщо аванс розрахований у мінімальному розмірі виходячи зі «старого» розміру окладу, то сума авансу може виявитися заниженою.

А це може призвести до штрафів.

При цьому розмір «заниження» для контролерів не має значення. Тут важливий сам факт обмеження трудових прав працівників.

Тому ми б порадили нарахувати зарплату за першу половину червня із запасом. А якщо аванс уже виплачений, то «потерпілим» працівникам краще доплатити суму авансу з урахуванням підвищених окладів.

Також треба буде підкоригувати штатний розпис.

ШТАТНИЙ РОЗПИС

У зв’язку з набуттям чинності постановою № 441 і відповідно підвищенням окладів у посадових осіб і службовців, в ОМС потрібно перезатвердити штатний розпис.

На практиці застосовують два варіанти.

1. Затверджують новий штатний розпис. У ньому зазначають усі посади (як ті, за якими відбулися зміни в розмірах окладів, так і ті, які залишилися без змін). Цей спосіб застосовують, якщо зміни торкнулися більшості працівників.

2. Вносять зміни до чинного штатного розпису. Цей спосіб застосовують, якщо змінюються оклади у невеликої групи працівників. З цією метою видається наказ (розпорядження) керівника ОМС про внесення змін до штатного розпису.

Зверніть увагу! При затвердженні штатного розпису зазначте дату, з якої він застосовується, — 12.06.2020 р.

Новий штатний розпис є підставою як для перегляду окладів за кожним конкретним працівником, так і для нарахування (перерахунку) заробітної плати виходячи з нових розмірів окладів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі