Теми статей
Обрати теми

Лікарняний лист при ізоляції від COVID-19

Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
Більше місяця знадобилося нашим чиновникам для внесення змін до Інструкції № 455. Ці зміни потрібні були для того, щоб на практиці почали видавати листки непрацездатності для нового особливого страхового випадку — ізоляції від COVID-19. Давайте розглянемо, на що потрібно звернути увагу бухгалтерам при надходженні до них таких листків.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон № 533 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 533.

Закон про соцстрахування Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Порядок № 440 Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440.

Інструкція № 455 Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

НАВІЩО ВНЕСЛИ ЗМІНИ

Завдяки Закону № 533, який набув чинності 18.03.2020 р., у нас з’явився новий вид страхового випадку, за яким видають лікарняний лист.

Так, лікарняний лист тепер повинен видаватися на період перебування в закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію і ліквідацію її спалахів і епідемій (п. 51 частини першої ст. 22 Закону про соцстрахування).

Допомога по тимчасовій непрацездатності за таким страховим випадком виплачується у розмірі 50 % середньої зарплати. При цьому розмір загального страхового стажу не має значення.

Залишалася справа за малим — внести зміни в нормативні документи, одним з яких і є Інструкція № 455. І ось сталося, зміни внесені. Нарешті особи, які перебувають на ізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), згідно з постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211, окрім хворих осіб, зможуть отримати лікарняний лист, що засвідчує таку непрацездатність.

Важливе уточнення: лікарняний лист за вказаним страховим випадком не дають хворим на COVID-19 особам. Врахуйте, якщо ваш працівник захворів коронавірусною хворобою, то йому видадуть звичайний лікарняний лист. У ньому буде проставлена причина непрацездатності — 1. Такий лікарняний лист оплачується в загальному порядку, тобто з урахуванням заробленого застрахованою особою страхового стажу.

Отже, з позиції зміненої Інструкції № 455 лікарняний лист для ізольованих (самоізольованих) осіб вже можна видавати. Але цей документ не відповідає на важливе запитання — як бухгалтерові розпізнати такий лікарняний лист.

А це дуже важливо: допомога по тимчасовій непрацездатності у такому разі оплачується у розмірі 50 % середньої зарплати!

ПРИЧИНА НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ — 11

У проєкті змін в Інструкцію № 455 передбачалося, що в такій ситуації у бланку листка непрацездатності лікар власноручно вказуватиме в графі «причина непрацездатності»: 11 — ізоляція від COVID-19. Водночас у наказі № 963 згадки про це немає. Чому це сталося — незрозуміло. Проте на практиці лікарі робити будуть саме так: вписувати в графу «причина непрацездатності» код 11 — ізоляція від COVID-19.

Про це якраз і говорять фахівці МОЗ у листі від 13.05.2020 р. № 03.4-26/13138/2-20. У цьому листі також зазначено, що перелік осіб, яким потрібна самоізоляція або обсервація, визначений постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211, згідно з якою встановлений термін самоізоляції або обсервації 14 днів.

Увага! З листа МОЗ випливає, що зараз робитиметься заміна довідок, які були видані застрахованим особам у разі ізоляції від СОVID-19, на листки непрацездатності із зазначенням відповідної причини тимчасовій непрацездатності — 11. Тож зараз активно надходитимуть такі лікарняні листи на підприємства, до установ і організацій.

І тут бухгалтери поставлять резонне запитання: як оплачувати перші п’ять днів за рахунок коштів роботодавця?

ПЕРШІ П’ЯТЬ ДНІВ ЗА РАХУНОК РОБОТОДАВЦЯ

Начебто, на перший погляд, просте запитання. Але і тут наші законодавці «постаралися» в недомовленості норм.

Нагадаємо, що перші п’ять днів оплачуються роботодавцем відповідно до Порядку № 440. Згідно з п. 5 Порядку № 440 дні тимчасової непрацездатності оплачуються залежно від страхового стажу в розмірах, визначених частиною першою ст. 24 Закону про соцстрахування. У ній визначено відсотки оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності залежно від наявності страхового стажу (50, 60, 70, 100 %).

Водночас норма про те, що допомога по тимчасовій непрацездатності унаслідок ізоляції від COVID-19 у розмірі 50 % середньої зарплати застрахованої особи, незалежно від страхового стажу, міститься в іншій нормі Закону про соцстрахування, а саме в частині другій ст. 24.

Виходить, що в Порядку № 440 просто нічого не сказано про новий страховий випадок. І як же тоді оплачувати перші п’ять днів за рахунок роботодавця в такій ситуації? Чи не говорить це про те, що перші п’ять днів треба оплачувати за відсотками для оплати звичайного лікарняного листа — 50, 60, 70, 100 % середньої зарплати залежно від страхового стажу працівника?

Відповідь на це запитання надана фахівцями Мінсоцполітики в листі від 15.05.2020 р. № 5183/0/290-20. У ньому був зроблений висновок: перші п’ять днів тимчасової непрацездатності за вказаним страховим випадком повинні оплачуватися так само, як і допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів ФСС — 50 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу. Обґрунтування таке: у зв’язку з тим, що немає окремого порядку для оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок перебування в закладах охорони здоров’я, на самоізоляції під наглядом лікарів у зв’язку з COVID-19, то такі дні за цим страховим випадком оплачуються як допомога із ФСС — 50 %.

Звичайно, для переконливості хотілося б, щоб відповідні зміни були внесені в Порядок № 440. Але, швидше за все, їх не буде. Тому не чіплятимемося, враховуючи, що роботодавцю «світив» гірший сценарій. До речі, при розрахунку «ізоляційних» лікарняних не забувайте про необхідність виконувати сумові обмеження, встановлені Законом про соцстрахування, як за звичайними лікарняними.

ІЗОЛЯЦІЯ МЕДИКІВ

Для ізольованих від COVID-19 медпрацівників наші законодавці ввели спеціальну норму. Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров’я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 07.05.2020 р. № 587-IX встановлено, що таким працівникам лікарняний листок у зв’язку з ізоляцією від COVID-19 оплачується у розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу.

Ця норма діє протягом терміну дії карантину та обмежувальних заходів, запроваджених КМУ в порядку, встановленому законом, та протягом двох місяців з моменту їх відміни.

Отже, ізольовані медпрацівники будуть отримувати лікарняні у більшому розмірі, ніж звичайні працівники. Адже саме вони мають набагато більше потенційних ризиків від контактів із хворими.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі