Теми статей
Обрати теми

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років…

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, звісно, не така популярна, як відпустка для догляду за дитиною до 3 років. Однак нею працюючі жінки користуються не так уже й рідко. У якому випадку працівниця може взяти відпустку до досягнення дитиною 6-річного віку? Як оформити її документально? Про це поговоримо в нашій статті.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КЗпП — Кодекс законів про працю України.

Закон про відпустку — Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.

Якщо дитина, якій ось-ось виповниться 3 роки, потребує домашнього догляду, мама може оформити відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, зазначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною 6-річного віку (далі — відпустка для догляду від 3 до 6 років).

Таке право жінці надають ст. 179 КЗпП і п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки. Відмовити в наданні працівниці такої відпустки роботодавець не має права.

На відміну від відпустки для догляду за дитиною до 3 років, яка належить до соціальних відпусток, відпустка до 6 років належить до відпусток без збереження заробітної плати (п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки). Звісно, цей вид відпустки не оплачується. Відпустку для догляду від 3 до 6 років жінка може взяти відразу безпосередньо після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Не втрачається це право й у разі, якщо після закінчення відпустки для догляду до 3 років мама вийшла на роботу, але у зв’язку із частими хворобами дитини виникла необхідність узяти відпустку для догляду за нею від 3 до 6 років.

Ба більше, жінка може перервати цю відпустку, стати до роботи, а потім знову оформити її, якщо є така необхідність і це підтверджує медичний висновок. У загальному випадку відпустка для догляду від 3 до 6 років закінчується в день виповнення дитині 6 років або раніше, якщо це зазначено в медичному висновку.

ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ОФОРМЛЕННЯ ВІДПУСТКИ

Щоб скористатися своїм правом на таку відпустку, працівниця подає роботодавцеві:

1) заяву. У ній вона зазначає дати початку і закінчення відпустки. Ці дати повинні вписуватися в період (чи відповідати йому), зазначений у медичному висновку про необхідність у домашньому догляді за дитиною;

2) довідку за формою № 080-1/о, затвердженою наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430. Ця довідка підтверджує необхідність домашнього догляду за дитиною;

3) свідоцтво про народження дитини (хоча, швидше за все, цей документ вже й так є у служби управління персоналом).

На підставі отриманих документів керівник підприємства видає наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною.

Майте на увазі! У більшості випадків строк дії довідки за формою № 080-1/о — 6 місяців. Якщо після закінчення цього строку дитина все ще потребує догляду, видається новий медичний висновок. Його потрібно своєчасно отримати і надати роботодавцеві разом із заявою про продовження відпустки для догляду від 3 до 6 років.

Після отримання від працівниці нового комплекту документів роботодавець видає наказ (розпорядження) про продовження такої відпустки.

ВІДПУСКНИЙ І СТРАХОВИЙ СТАЖ

Давайте розберемося, чи включається період відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років до стажу роботи, що надає право на щорічну відпустку, і до страхового стажу для оплати лікарняного?

Розпочнемо зі щорічної відпустки. Тут усе чітко. Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку, не включається період перебування у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років.

Те ж саме стосується й щорічних додаткових відпусток, передбачених ст. 7 і 8 Закону про відпустки.

Тепер про лікарняний. Розмір оплати лікарняного листа залежить від страхового стажу застрахованої особи. За останні декілька років порядок визначення «лікарняного» страхового стажу неодноразово змінювався. У результаті маємо таке.

Час відпустки для догляду від 3 до 6 років, у якій працівниця перебувала в період:

— до 28.02.2001 р. — до «лікарняного» страхового стажу зараховується;

— починаючи з 28.02.2001 р. — ні.

ГАРАНТІЇ ПРАЦІВНИКАМ У ВІДПУСТЦІ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ДО 6 РОКІВ

За весь період перебування у відпустці для догляду від 3 до 6 років за працівницею зберігають робоче місце (ст. 2 Закону про відпустки).

Звільнення. Роботодавець не має права звільнити працівницю за власною ініціативою в період її відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років.

Виняток — повна ліквідація підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням (ч. 3 ст. 184 КЗпП). Також роботодавець зобов’язаний працевлаштувати працівницю, з якою укладений строковий трудовий договір, якщо дата закінчення такого договору припадає на період її відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років.

Але! Жодних заборон на звільнення таких осіб під час відпустки за власним бажанням або за згодою сторін у трудовому законодавстві немає.

Лікарняні. Жінці, яка перебуває у відпустці до 6 років і не працює, не оплачуються періоди тимчасової непрацездатності.

Декретні. Якщо в жінки, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 6 років, виникає право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, то в цьому випадку листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається й оплачується на загальних підставах.

ВІДПУСТКА ДО 6 РОКІВ ДЛЯ ІНШОГО ЧЛЕНА СІМ’Ї

Замість мами у цю відпустку можуть піти працюючі тато дитини, бабуся, дідусь чи інші родичі, які фактично доглядатимуть за нею. Причому відпустка для догляду від 3 до 6 років може бути надана зазначеним особам навіть у разі, коли мама дитини перебуває у відпустці для догляду за молодшою дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі — відпустка для догляду до 3 років).

Річ у тому, що законодавство не обмежує права працівників у наданні відпустки без збереження заробітної плати. А відпустка до 6 років належить саме до такого виду відпустки (із цього приводу є стареньке, але й досі актуальне роз’яснення Мінсоцполітики в листі від 01.09.2011 р. № 252/13/133-11).

ВИСНОВКИ

Якщо дитина потребує домашнього догляду, що підтверджується медичним висновком, працююча матуся має право на неоплачувану відпустку для догляду від 3 до 6 років.

Підставою для надання такої відпустки є заява працівниці та довідка за формою № 080-1/о.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі