Теми статей
Обрати теми

Усе мине, немов торішній сніг, або Про вихід з карантину

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Карантин все ще триває, але з 11 травня тільки й мови про його послаблення і прийдешнє закінчення. Як казав цар Соломон, все має властивість закінчуватися, а отже і карантин мине, а працівники повернуться до роботи. І тут у відповідального роботодавця постає запитання: «Чи потрібно вихід з карантину оформити документально?». Про це і піде мова у нашій статті.

Відповідними законодавчими актами і постановами КМУ на час запровадження карантину роботодавцям було рекомендовано:

— оголосити простій;

— надати працівникам можливість отримати щорічні відпустки чи відпустки без збереження заробітної плати;

— встановити дистанційний чи гнучкий режим роботи або запровадити неповний робочий день (тиждень).

У разі застосування будь-якого із вищенаведених варіантів оформлення трудових відносин із працівниками на період карантину, після його завершення роботодавцю необхідно вжити певних заходів.

У РАЗІ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ПРОСТОЮ

Якщо на час простою працівникам у розпорядчому документі було рекомендовано перебувати вдома до отримання додаткового розпорядження щодо початку роботи, то після закінчення карантину та перед початком роботи роботодавець має сповістити працівників про закінчення періоду простою й обов’язок стати до роботи з конкретної дати.

Для цього має бути видано додатковий розпорядчий документ, де будуть надані конкретні доручення відповідним службам.

img 1

У РАЗІ НАДАННЯ ВІДПУСТКИ БЕЗ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ НА ПЕРІОД КАРАНТИНУ

Як і у першому випадку, має бути видано розпорядчий документ про закінчення карантину з дорученням про відповідне сповіщення працівників, які взяли відпустки без збереження на цей період.

img 2

Вихід працівників із відпустки після завершення карантину має супроводжуватися відповідним розпорядчим документом, який має бути видано на підставі заяв працівників про те, що вони приступають до роботи:

img 3

Якщо працівник звернеться до роботодавця з бажанням встановити йому інший режим роботи, відмінний від попереднього, то у заяві про вихід на роботу працівник одразу може відобразити своє бажання.

img 4

У РАЗІ ВСТАНОВЛЕННЯ НОВИХ РЕЖИМІВ РОБОТИ

Якщо ж на період карантину певним працівникам були встановлені дистанційний, гнучкий або неповний режим роботи та це відображено в наказі про встановлення відповідного режиму, заява працівника для поновлення «звичайного» режиму не потрібна. У такому разі варто видати наказ із відповідним формулюванням. Якщо працівнику на час карантину був установлений неповний робочий час, то в наказі слід зазначити, що фінансова служба заробітну плату має нараховувати з розрахунку повного відпрацьованого часу.

img 5

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі