Теми статей
Обрати теми

Продовжуємо «карантинну» відпустку на відстані

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Працівнику була надана відпустка без збереження заробітної плати на період карантину з 19.03.2020 р. по 23.04.2020 р. Карантин продовжено до 11.05.2020 р. Як у зв’язку з цим працівнику продовжити відпустку без збереження заробітної плати на період карантину? Чи можна це зробити дистанційно? (Хмельницька обл.)

У запитанні йдеться про «карантинну» відпустку з чітко визначеним строком. Наказ виданий та виконується «на час карантину згідно з постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211»… Але карантин було продовжено…

Якщо працівник за власною ініціативою хоче продовжити таку відпустку, то він повинен був надати нову заяву, в якій зазначити дату початку відпустки (наприклад, з 04.04.2020 р.). На підставі такої заяви роботодавець видає новий наказ про надання нової відпустки. Але в нинішніх «карантинних» умовах особисто з’явитися до роботодавця, щоб написати заяву, не завжди можливо. Що ж робити?

По-перше, працівник має переконатись у тому, що роботодавець погодиться на продовження відпустки без збереження зарплати. Це можна зробити в телефонному режимі через свого безпосереднього керівника чи через кадрову службу.

По-друге, потрібно надати заяву роботодавцю. Розглянемо можливі варіанти, як це можна зробити дистанційно.

Працівник може надіслати заяву поштою або через службу доставки. Але це варто зробити завчасно, щоб роботодавець отримав таку заяву до початку нової відпустки.

Якщо попередня відпустка закінчилась, а заява на нову «карантинну» відпустку роботодавцю не надійшла, то в Табелі обліку робочого часу варто ставити позначку «НЗ» (28) — нез’ясовані причини.

Зверніть увагу! Трудове законодавство не містить вичерпного переліку причин, які вважаються поважними. Оцінку поважності причини відсутності працівника на роботі в кожному конкретному випадку дає роботодавець, а при виникненні спору — суд. Причину невиходу на роботу можна вважати поважною, якщо явці на роботу перешкоджали обставини, які не можуть бути усунені самим працівником. Однією з таких причин, на наш погляд, є зупинення транспортного сполучення у зв’язку з уведенням карантину.

Деякі роботодавці практикують надання «карантинних» відпусток без збереження зарплати за копією заяви. Тобто працівник пише заяву, сканує чи фотографує її та надсилає скан-копію роботодавцю електронною поштою або через додаток-месенджер. Повідомлення про відпустку роботодавець отримує вчасно, але без оригіналу заяви. На підставі скан-копії видає наказ. А оригінали заяв працівник надішле поштою або коли стане до роботи. Проте такий метод небезпечний для роботодавця. Тому ми б не радили його застосовувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі