Теми статей
Обрати теми

Лікарняний & частина відпустки без збереження зарплати: як оплачувати

Працівнику, за його заявою, надано відпустку без збереження заробітної плати на підставі ч. 3 ст. 26 закону про відпустки на 16 календарних днів із 19.03.2020 р. по 03.04.2020 р. А з 31.03.2020 р. по 09.04.2020 р. він хворів (надав листок непрацездатності). Як оплатити дні хвороби? (Харківська обл.)

Період хвороби, який припадає на час відпустки без збереження заробітної плати, не підлягає оплаті. Така заборона на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності прямо встановлена у п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону про соцстрахування. Про це йдеться й у листі ФСС з ТВП від 17.11.2016 р. № 2.4-46-2015. Причому не має значення, за якою підставою (ст. 25 або 26 Закону про відпустки) надана відпустка без збереження заробітку.

Зауважте, ці норми стосуються саме відпусток без збереження заробітної плати, а от якщо період хвороби припадає на щорічні відпустки, то тут діють зовсім інші правила, за якими щорічна відпустка переривається і дні хвороби підлягають оплаті. Тож не переплутайте.

Важливо! Дні тимчасової непрацездатності, які припали на відпустку без збереження зарплати, оплаті не підлягають.

У питанні, що розглядається, хвороба починається у відпустці без збереження заробітку, а закінчується за її межами. Тож розберемо, як бути в цьому випадку.

Час хвороби, що перетинається з відпусткою без збереження заробітку, не підлягає оплаті.

Отже, період непрацездатності:

— з 31 березня по 3 квітня 2020 року працівнику оплачений не буде;

— з 4 по 9 квітня 2020 року підлягає оплаті.

Але тут виникає запитання: як розрахувати перші п’ять днів хвороби, які повинні оплачуватися за рахунок роботодавця?

Адже за загальними правилами оплата за перші п’ять днів хвороби лягає на плечі роботодавця (п. 1 Порядку № 440*). А з шостого дня згідно з ч. 2 ст. 22 Закону про страхування допомогу по тимчасовій непрацездатності виплачує ФССУ.

* Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440.

Тож точкою відліку для «лікарняних» виплат буде перший день хвороби. Тобто відлік днів хвороби ми починаємо без урахування того, збігаються ці дні з відпусткою за свій рахунок чи ні.

У цьому питанні чотири дні хвороби (з 31 березня по 3 квітня 2020 року) припали на час відпустки без збереження зарплати і не підлягають оплаті, а за п’ятий день хвороби (4 квітня) роботодавець повинен нарахувати оплату за рахунок власних коштів.

Час хвороби починаючи з шостого дня (з 5 по 9 квітня 2020 року) підлягає оплаті за рахунок коштів ФССУ.

Світлана Димитренко, керівник експертної групи з питань систем соціального страхування, страхових виплат і послуг Директорату розвитку соціального страхування та пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі