Теми статей
Обрати теми

Лікарняний у період простою

В установі оформлено простій на період карантину. Один із працівників хворів, про що свідчить наданий ним лікарняний лист. Чи оплачується йому лікарняний лист, якщо на період простою присутності працівника на робочому місці не вимагалося? (Закарпатська обл.)

Порядок оплати праці за період простою встановлено в ст. 113 КЗпП. Так, згідно з її нормами період простою не з вини працівника, у тому числі на період оголошення карантину, встановленого КМУ, оплачується з розрахунку не нижче двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

У листі від 04.10.2013 р. № 179/06/186-13 фахівці Мінсоцполітики рекомендували в наказі про простій або в Правилах внутрішнього трудового розпорядку підприємства, установи, організації визначити необхідність присутності або відсутності працівника на робочому місці в період простою.

Простій, який тривав повний робочий день (зміну), відмічають так: у верхній комірці зазначаємо кількість годин простою (наприклад, «8»), у нижній — умовне позначення простою — «П» (чи «23»). Таке позначення використовується в табелі обліку робочого часу незалежно від того, перебував працівник під час простою на робочому місці чи ні.

Перейдемо тепер безпосередньо до лікарняного листа, виданого працівникові у зв’язку з його хворобою. У ст. 23 Закону № 1105 визначено вичерпний перелік випадків, коли допомога по тимчасовій непрацездатності не надається.

Так, допомога не надається:

1) у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею злочину;

2) у разі умисного спричинення шкоди своєму здоров’ю з метою ухилення від роботи або інших обов’язків або симуляції хвороби;

3) за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;

4) за час примусового лікування, призначеного за постановою суду;

5) у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням;

6) за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

Як бачимо, заборона на оплату листка непрацездатності в період простою підприємства Законом № 1105 не встановлена. До речі, в Інструкції № 455* також не міститься заборони на видачу листка непрацездатності в період простою підприємства.

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Таким чином, якщо працівник захворів у період простою підприємства, то лікарняний лист має бути оплачений у загальному порядку. Причому абсолютно неважливо, зобов’язаний був працівник перебувати на робочому місці в період простою або ні. Перебування чи відсутність працівника на робочому місці в період простою — це організаційний момент, який жодним чином не повинен впливати на порядок оплати лікарняного листа.

Світлана ДИМИТРЕНКО, начальник експертної групи з питань систем соціального страхування, страхових виплат і послуг Директорату розвитку соціального страхування та пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України

Тетяна РУДА, шеф-редактор газети «Оплата праці»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі