Теми статей
Обрати теми

Кому в раді підпорядкувати спеціаліста з надзвичайних ситуацій?

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
У сільській раді об’єднаної територіальної громади запровадили посаду спеціаліста з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення. Він має працювати у відділі й мати свого керівника чи має підпорядковуватися виключно голові сільської ради? (Донецька обл.)

Відразу потрібно сказати, що в питанні утворення такого відділу наразі є чинним Типове положення про підрозділ з питань цивільного захисту суб’єкта господарювання, затверджене наказом МВС від 20.04.2017 р. № 325. Відповідно до цього положення підрозділ з питань цивільного захисту підпорядкований та підзвітний безпосередньо керівникові суб’єкта господарювання.

Якщо суб’єкт господарювання перебуває у сфері управління центрального органу виконавчої влади, районної, районної у м. Києві державної адміністрації, виконавчого органу міської, селищної, сільської рад, його підрозділ з питань цивільного захисту також підзвітний цим органам (п. 2 Положення). Утім означені вимоги встановлені для підрозділу суб’єкта господарювання, а не для виконавчого органу ОМС.

Сільська, селищна, міська, районна у місті рада у межах затверджених нею структури і штатів може створювати відділи, управління та інші виконавчі органи для здійснення повноважень, що належать до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад (ч. 1 ст. 54 3акону № 280*).

* 3акон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР.

Відділи, управління та інші виконавчі органи ради підзвітні й підконтрольні раді, яка їх утворила, підпорядковуються її виконавчому комітету, сільському, селищному, міському голові, голові районної у місті ради (ч. 2 ст. 54 3акону № 280).

Керівники відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради призначаються на посаду і звільняються з посади сільським, селищним, міським головою, головою районної у місті ради одноособово, а у випадках, передбачених законом, — за погодженням з відповідними органами виконавчої влади (ч. 3 ст. 54 3акону № 280).

Спеціалісти виконавчих органів сільських рад — посадові особи місцевого самоврядування віднесені до сьомої категорії посад (ч. 1 ст. 14 3акону № 2493**).

** 3акон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493.

Служба в органах місцевого самоврядування (ОМС) — це професійна, на постійній основі діяльність громадян України, які займають посади в органах місцевого самоврядування, що спрямована на реалізацію територіальною громадою свого права на місцеве самоврядування та окремих повноважень органів виконавчої влади, наданих законом (ст. 1 3акону № 2493).

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, крім повноважень, передбачених Законом № 280, здійснюють й інші надані їм повноваження.

Так, повноваження ОМС у сфері цивільного захисту визначає ч. 2 ст. 19 КЦЗ***.

*** Кодекс цивільного захисту України.

Щоб забезпечити виконання означених функцій, ОМС може утворити відповідний виконавчий орган або ввести до штату виконавчих органів посаду спеціаліста з питань цивільного захисту. КЦЗ не встановлює спеціальних вимог до цього виконавчого органу, у тому числі щодо підпорядкування.

Тож спеціаліст з питань цивільного захисту виконавчого органу сільської ради необов’язково має підпорядковуватися сільському голові.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі