Теми статей
Обрати теми

Навчальна відпустка і декрет: точки зіткнення

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Працівниця перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 30.06.2020 р. по 03.11.2020 р. Вона надала довідку-виклик і заяву з проханням надати їй додаткову оплачувану навчальну відпустку з 02.09.2020 р. на 30 календарних днів. З якої дати слід було надати таку відпустку працівниці?

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних оплачуваних відпусток.

Її надають (ст. 179 КЗпП і ст. 17 Закону про відпустки):

— на підставі листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами;

— тривалістю 126 календарних днів (у загальному випадку).

Допомога по вагітності та пологах виплачується за рахунок ФСС у розмірі 100 % середньої зарплати і не залежить від страхового стажу.

Надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами має пріоритет перед іншими видами відпусток і повинне розпочинатися з дня, зазначеного в листку непрацездатності*.

* Виняток — якщо працівниця не бажає йти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з дати, зазначеної в лікарняному, а продовжує ще деякий час працювати.

Так, якщо жінці надається відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами в період додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (ч. 3 ст. 25 Закону про соцстрахування).

При цьому днем виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами є дата відкриття листка непрацездатності.

У зв’язку з цим за ситуації, коли під час навчальної відпустки в жінки починається відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, роботодавець повинен видати наказ (розпорядження) про переривання навчальної відпустки і надання працівниці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

При цьому листок непрацездатності, виданий працівниці у зв’язку з вагітністю та пологами, оплачують у повному розмірі, а «навчальні» відпускні не перераховують (лист Мінсоцполітики від 26.03.2018 р. № 479/0/101-18/284).

На жаль, у законодавстві не сказано, що робити у зворотній ситуації, коли жінка вже перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і настає час складання іспитів у ВНЗ.

Водночас відомо, що відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами не можна переривати і переносити на інший період. А отже, про надання навчальної відпустки в період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами мови бути не може.

Разом із тим після закінчення «вагітної» відпустки працівниця має право піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. І вже в період такої відпустки вона може звернутися до роботодавця із заявою (проханням) надати їй додаткову оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням, прикріпивши до неї довідку-виклик.

Відмовити працівниці в наданні такої відпустки роботодавець не може (див. лист Мінпраці від 29.05.2007 р. № 126/13/133-07).

Виходячи із зазначеного, доходимо висновку: в цій ситуації навчальну відпустку працівниці потрібно надати починаючи з 04.11.2020 р. (після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами).

Після закінчення навчальної відпустки жінка зможе піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі