Теми статей
Обрати теми

Оплата за роботу у святковий день: шукаємо істину

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Коментар до листа Мінекономрозвитку від 31.08.2020 р. № 3511-06/53106-07

Спочатку пояснимо, чому з’явився лист Мінекономіки від 31.08.2020 р. № 3511-06/53106-07, що коментується.

Статтею 107 КЗпП установлено, що робота у святковий та неробочий день оплачується працівникам, які одержують місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Проте КЗпП не визначено, в яких випадках окладникам для розрахунку оплати за роботу у святковий/неробочий день слід застосовувати показник годинної, а у яких — денної тарифної ставки.

За роз’ясненнями ми звернулися до Мінекономіки. Адже оплата за роботу у святкові та неробочі дні є мінімальною державною гарантією. Неправильний розрахунок загрожує штрафами.

Що ж нам відповіло міністерство? Воно вкотре наголосило, що оплата праці працівників може здійснюватися за тарифною (її формами є погодинна або відрядна оплата праці) або іншими системами оплати праці.

Погодинна система оплати праці за способом розрахунку поділяється на погодинну, поденну та місячну оплату.

За місячної оплати праці сума основної зарплати визначається шляхом ділення окладу (місячної тарифної ставки) на кількість робочих днів за графіком роботи за місяць, за який провадиться розрахунок, та множенням на кількість фактично відпрацьованих днів у такому місяці.

Проте розрахунок оплати за роботу у святкові та неробочі дні працівникам, яким установлено оклад (місячну тарифну ставку), на думку Мінекономіки, слід провадити, використовуючи не денну, а годинну ставку.

Чому так? Річ у тім, що у ч. 2 ст. 107 КЗпП вказано: оплата у підвищеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день.

Тож, незважаючи на те, що у ст. 107 КЗпП звучить «годинної або денної ставки», Мінекономіки вважає за доцільне працівникам-окладникам оплату за роботу в святковий чи неробочий день здійснювати виходячи з годинної ставки. Як визначити годинну ставку працівнику-окладнику? Для цього необхідно оклад розділити на місячну норму тривалості робочого часу в годинах, установлену для таких працівників.

Приклад. Оклад працівника — 10000 грн. З 1 по 14 серпня він перебував у відпустці за свій рахунок. Кількість робочих днів за графіком у серпні — 20, кількість фактично відпрацьованих робочих днів — 10.

Крім того, працівник підприємства 24 серпня у зв’язку з необхідністю усунення наслідків виробничої аварії відпрацював 5 годин понад місячну норму робочого часу. Місячна норма робочого часу на серпень — 160 годин.

Основна зарплата працівника складе:

10000 : 20 х 10 = 5000 (грн).

Сума оплати за роботу у святковий день:

10000 : 160 х 5 х 2 = 625 (грн).

Загальна сума: 5000 + 625 = 5625 (грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі