Теми статей
Обрати теми

Тривалість робочого часу — 2021 для п’ятиденки

Якщо у вас установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю з однаковою тривалістю робочого часу за день протягом робочого тижня, то вважайте, що вам пощастило*.

* На своєму сайті Мінекономіки вже опублікувало роз’яснення щодо норм тривалості робочого часу на 2021 рік: me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=eaee3772-20f8-4e80-947b-fd36007198eb&title=RezhimiRoboti

Ви можете не витрачати час на розрахунок норми тривалості робочого часу на 2021 рік, а скористатися даними з роз’яснення Мінекономрозвитку. Їх ми навели в таблиці нижче.

Зверніть увагу, що норми розраховано вже з урахуванням вимог трудового законодавства про:

— перенесення вихідного дня на наступний після святкового або неробочого, якщо цей святковий або неробочий день припадає на вихідний (ч. 3 ст. 67 КЗпП). Цікавий момент: на 1 і 2 травня 2021 року (вихідні дні субота та неділя) припадають відразу два святкових дні — День праці та Пасха. На виконання вимог ч. 3 ст. 67 КЗпП перенесенню підлягають обидва ці дні: субота 1 травня — на понеділок 3 травня, неділя 2 травня — на вівторок 4 травня;

— скорочення робочого дня на одну годину напередодні святкового або неробочого дня (ст. 53 КЗпП). Цей припис виконується лише в тому разі, якщо робочий день безпосередньо передує святковому (неробочому) дню. По суті, це актуально тільки для 40-годинного робочого тижня.

Решті роботодавців, у яких режим роботи відрізняється від наведеного в таблиці, доведеться самостійно розрахувати норму тривалості робочого часу для своєї установи (окремих працівників). Що для цього потрібно?

Отримуємо дані про тривалість робочого тижня. Нагадаємо: нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень. Проте окремим працівникам може бути встановлена скорочена (ст. 51 КЗпП) або неповна (ст. 56 КЗпП) тривалість робочого часу.

Визначаємо вихідні дні, тривалість щоденної роботи, встановлену в установі (для окремих працівників).

Щодо кожного місяця календарного року і всього за 2021 рік розраховуємо:

— кількість календарних днів;

— кількість святкових та неробочих днів (див. ст. 73 КЗпП). У 2021 році, як і раніше, 11 святкових/неробочих днів: 1 січня — Новий рік, 7 січня, 25 грудня — Різдво, 8 березня — Міжнародний жіночий день, 1 травня — День праці, 2 травня — Пасха, 9 травня — День перемоги, 20 червня — Трійця, 28 червня — День Конституції України, 24 серпня — День незалежності України, 14 жовтня — День захисника України;

— кількість вихідних днів;

— кількість днів, робота в які не проводиться (тобто загальну кількість святкових/неробочих і вихідних днів з урахуванням «святково-вихідних» перенесень);

— кількість робочих днів;

— кількість робочих днів, які передують святковим і неробочим (число місяця, в яке скорочується тривалість робочого дня).

Озброївшись показниками тривалості робочого дня протягом робочого тижня, встановленими в установі, а також ураховуючи кількість звичайних робочих днів та робочих днів, які передують святковим і неробочим дням, підраховуємо норму робочого часу для різних категорій працівників.

Зверніть увагу: з метою створення сприятливих умов для відзначання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу (ч. 4 ст. 67 КЗпП) щороку Уряд рекомендує перенесення окремих вихідних і робочих днів. Проєкт розпорядження КМУ про перенесення робочих днів у 2021 році вже розміщений на сайті СПО об’єднань профспілок**.

** spo.fpsu.org.ua/images/2020/2071 1.pdf

Важливо! Відпрацювання додаткових вихідних днів заплановано в межах відповідного місяця. Це означає, що будуть збережені без змін норма тривалості робочого часу, фонд заробітної плати тощо.

Далі в таблиці наведемо норми тривалості робочого часу на 2021 рік для п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день протягом усього тижня.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі