Теми статей
Обрати теми

«Часткова» допомога по безробіттю чи лікарняні: що виплачувати хворому?

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Коментар до листа Мінсоцполітики від 26.08.2020 р. № 8076/0/290-20

З уведенням карантину в житті працівників та їх роботодавців з’явилася ще одна виплата — допомога по частковому безробіттю.

Вона надається працівникам центрами зайнятості (через роботодавців). Деякі підприємства в період карантину повністю призупинили свою діяльність та скористалися правом на отримання часткової допомоги по безробіттю.

Лист Мінсоцполітики від 26.08.2020 р. № 8076/0/290-20, що коментується, якраз для них.

Ситуація, що в ньому розглядається, така. Підприємство повністю призупинило свою діяльність на період карантину та отримує допомогу по частковому безробіттю на своїх працівників. Один із працівників підприємства захворів. Крім того, працівниця збирається у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Запитання: чи мають право такі працівники на допомогу по тимчасовій непрацездатності та допомогу по вагітності та пологах?

Річ у тім, що на місцях фахівці ФСС говорять про те, що в такій ситуації працівники не мають права на допомоги від ФСС. У цьому випадку вони отримують тільки допомогу по частковому безробіттю. Те, що в цій ситуації працівник не має права отримувати одночасно дві допомоги (допомогу по частковому безробіттю і допомогу від ФСС), зрозуміло та логічно. Ми з цим не сперечаємося. Але ось із тим, що в період хвороби або в період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами працівники не мають права на допомоги від ФСС, ми не згодні.

На нашу думку, працівники мають право у зазначені періоди отримувати допомогу від ФСС, а ось допомогу по частковому безробіттю за цей період вони отримувати не повинні.

Що ж нам відповіли фахівці Мінсоцполітики у своєму листі? Фахівці цього відомства солідарні з нами. У ситуації, що склалася, підстав для відмови в отриманні допомоги від ФСС немає. Якщо ми зазирнемо до положень ст. 22 і 25 Закону про соцстрахування, то в переліку підстав для відмови в отриманні допомоги від ФСС призупинення діяльності підприємства у зв’язку з карантином ми не побачимо.

Висновок такий: у період тимчасової непрацездатності («вагітної» відпустки) «часткова» допомога не надається. Замість неї працівникові виплачуються лікарняні (декретні) в загальному порядку. Зауважимо, що сума лікарняних (декретних) буде набагато вища за допомогу по частковому безробіттю за цей період.

Проте зауважте, що треба правильно заповнити Табель обліку робочого часу. Він, до речі, знадобиться і при поданні документів на отримання часткової допомоги, і для заповнення заяви-розрахунку на отримання лікарняних.

Невідпрацьований час за період хвороби або «вагітної» відпустки в Табелі обліку робочого часу ви повинні відмітити кодом «ТН» («ВП») або «26» («16»). Тоді сумнівів не виникає — працівник за цей період має право на отримання лікарняних. А на «часткову» допомогу за цей період він уже розраховувати не може.

Зверніть увагу: відомості про працівників, які мають право на допомогу, роботодавець зобов’язаний подавати до центру зайнятості щомісячно (не пізніше 10-го числа), а також повідомляти про зміну цих даних протягом ще 5 календарних днів.

Тому, якщо раптом подані відомості зміняться (працівник, якому призначена допомога, піде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами або оформить лікарняний), про це обов’язково слід повідомити центр зайнятості. Адже за нецільове використання коштів Фонду безробіття роботодавцеві доведеться: (1) повернути такі кошти Фонду; (2) сплатити штраф в такому ж розмірі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі