№9

Держслужбовець, вересень, 2020/№ 9 Інші номери журналу ›
  • Конфлікт інтересів: урегулювання В умовах реформування системи державної служби в Україні особливе значення має дотримання стандартів доброчесності. У цьому контексті питання дотримання вимог антикорупційного законодавства щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів є ключовим, адже невчасно або неправильно врегульований конфлікт інтересів має наслідком не лише притягнення особи до дисциплінарної чи адміністративної відповідальності, а й може створити передумови для вчинення корупційних злочинів. У зв’язку з цим до порядку врегулювання конфлікту інтересів слід ставитися вкрай відповідально. Отже, розглянемо алгоритм дій державного службовця у разі виникнення у нього потенційного або реального конфлікту інтересів.
  • Антикорупційний калейдоскоп: деякі питання створення умов для розгляду повідомлень викривачів Літо, як завжди, пройшло швидко, у більшості публічних службовців закінчився період відпусток. І на дворі осінь — прекрасна пора року. Ми продовжуємо спілкування з нашими читачами. У літній період, який практично не сповільнив процеси в антикорупційному законодавстві, Національним агентством з питань запобігання корупції надано ряд роз’яснень, пов’язаних з викривачами корупції, тож матеріал сьогоднішньої статті ми присвятили цьому важливому питанню.
  • МЗП = 5000 грн: на що вплине підвищення Президентом України ініційовано поетапне збільшення розміру мінімальної заробітної плати. І перший етап втілено у життя з 1 вересня 2020 року. Розмір мінімальної зарплати зріс до 5000,00 грн. На які базові показники вплине підвищення МЗП з 1 вересня, а які залишаться без змін, розглянемо у статті.
  • Новації системи професійного навчання державних службовців у запитаннях та відповідях Для державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.
  • Посадові оклади за ЄТС підвищено з 1 вересня 2020 року З 1 вересня 2020 року законодавці збільшили розмір мінімальної зарплати до 5000 грн. Також Кабміну було доручено переглянути розмір посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду ЄТС та всіх інших тарифних розрядів ЄТС. Уряд доклав зусиль і збільшив розміри посадових окладів за ЄТС. Яким працівникам збільшено посадові окладі з 1 вересня 2020 року та до яких розрахунків/перерахунків готуватися бухгалтерам, розглянемо у статті.
  • Зразки кадрових документів: скорочення
  • Бути чи ні дисциплінарній відповідальності старости? Застосування відносно посадових осіб ОМС законодавства, яке передбачає дисциплінарну відповідальність, викликає певні труднощі. І неоднакова судова практика у справах про визнання протиправними та скасування розпоряджень голів ОМС про накладення дисциплінарних стягнень є тому підтвердженням. Законом України від 16.07.2020 № 805-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» внесено зміни до Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» та Закону України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» стосовно процедури призначення старости на посаду. Тож пропоную проаналізувати, чи вплинули ці зміни на притягнення старости до дисциплінарної відповідальності.
  • Посадова особа VS депутат. Як поєднати представницькі і службові повноваження Тема місцевих виборів дуже багатогранна у своїх міфах та вигадуваннях. Зокрема, тематика поєднання службових і депутатських повноважень викликає досить багато запитань. Тому ми вирішили у цій статті розкласти по поличках норми законодавчих актів, які регулюють зазначене питання.
  • Оклади «обслуговуючих» робітників з 1 вересня 2020 року У цій статті ми розглянемо, як змінились розміри посадових окладів робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, з 1 вересня 2020 року.
  • Судові уроки на тему податкової соціальної пільги Як показує практика, у системі роботи держорганів трапляються випадки, коли елементарні соціальні права держслужбовців, працівників держорганів та підпорядкованих ним бюджетних установ стають темою судових спорів, які виграють нинішні держслужбовці або колишні працівники. Ця стаття про те, як діяти держслужбовцям та звичайним працівникам у подібних випадках. Отож для керівників, бухгалтерів, кадровиків та юристів є привід замислитися, аби таких історій було якомога менше.
  • Табель обліку робочого часу: умовні позначки
  • «Перегуляна» відпустка при звільненні Після закінчення 6 місяців безперервної роботи на підприємстві працівники мають право на використання щорічної відпустки повної тривалості. І користуються цим, отримуючи частину відпустки авансом. Зазвичай такий аванс працівники «відробляють», працюючи далі. А як бути роботодавцю, якщо працівник використав відпустку наперед та вирішив звільнитись? Такі ситуації наразі непоодинокі. Про це й поговоримо.
  • Відпустка за свій рахунок: нова порція «карантинних» запитань До карантинного режиму всі вже звикли настільки, що його чергове продовження вже не викликає значного ажіотажу серед населення. Проте головним завданням кадровиків у таких умовах залишається правильне оформлення трудових відносин протягом усього карантинного періоду. Це стосується й «карантинної» відпустки за свій рахунок, щодо особливостей надання якої щоразу виникає багато запитань від наших читачів. Далі розглянемо найпопулярніші з них.
  • Страховий стаж для лікарняних: як визначити Наявність у заяві-розрахунку інформації про страховий стаж дозволяє фахівцям ФСС уже на етапі прийняття цієї форми перевірити правильність визначення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності. Як страхувальнику розрахувати страховий стаж працівника та відобразити в заяві-розрахунку — розповімо у статті.
  • Щодо одночасної виплати допомоги по частковому безробіттю на період карантину та допомоги по тимчасовій непрацездатності Лист Міністерства соціальної політики України від 26.08.2020 р. № 8076/0/290-20
  • «Часткова» допомога по безробіттю чи лікарняні: що виплачувати хворому? Коментар до листа Мінсоцполітики від 26.08.2020 р. № 8076/0/290-20
  • Зміни до КП. Застосовуємо на практиці Чи потрібно вносити зміни до штатного розпису в разі адаптації назви посади для жінок?
  • Зник працівник: чи можна звільнити за прогул? Працівник зник, не з’являється на роботі та не дає про себе знати. Як діяти роботодавцю? Чи можна звільнити за прогули?
  • Про зміну прізвища та дії роботодавця (за КЗпП) Працівниця вийшла заміж і змінила прізвище. До яких кадрових документів потрібно внести виправлення? Як ця подія відобразиться на звітності з ЄСВ і Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?
  • Звільнення через втрату довір’я. Нюанси норм КЗпП Чи можна звільнити працівника через втрату довір’я? Якщо так, то яким чином це оформити?
  • Звільняємо через невідповідність. Нюанси норм КЗпП Підкажіть, який порядок звільнення працівника з числа обслуговуючого персоналу, якщо він не відповідає вимогам займаної посади?
  • Щодо врахування доплати соцпрацівникам при розрахунку доплати до мінімальної заробітної плати Лист Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 21.08.2020 р. № 3511-06/51836-07
  • Доплата до МЗП та оздоровчі: як ураховувати при нарахуванні «карантинної» доплати соцпрацівникам Коментар до листа Мінекономіки від 21.08.2020 р. № 3511-06/51836-07
  • Щодо надання відпусток Лист Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 31.03.2020 р. № 3512-06/21620-07
  • Нюанси надання відпустки від Мінекономіки Коментар до листа Мінекономіки від 31.03.2020 р. № 3512-06/21620-07
  • Строки зберігання кадрової документації Для організацій, у діяльності яких не створюються документи, що належать до НАФ, наведемо найпоширеніші документи зі строками їх зберігання з посиланням на відповідні статті Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Мін’юсту від 12.04.2012 р. № 578/5.
  • Пільги для донорів в особливі періоди Донори — сильні духом люди! Адже не кожен може, незважаючи на зовнішні обставини (наприклад, карантин або справи на роботі), просто прийти і здати кров, якщо її хтось потребує. Таких людей потрібно берегти. А роботодавець навіть зобов’язаний їх підтримувати та заохочувати. Ось тільки чи завжди це вдається робити? Давайте з’ясуємо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі