Теми статей
Обрати теми

Відмова у працевлаштуванні через відсутність військово-облікових документів

Чи можна відмовити у працевлаштуванні особі, яка при укладанні трудового договору не надала військово-обліковий документ?

Обов’язок роботодавця

Нормами Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII визначено, що військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів ведеться в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

З 2023 року це Порядок № 1487Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 № 1487»).

Цим Порядком передбачено, що незалежно від підпорядкування та форми власності ведуть персональний військовий облік своїх працівників:

— призовників віком від 16 (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років;

— військовозобов’язаних та резервістів, які не досягли граничного віку перебування у запасі, у тому числі жінок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність).

Обов’язок і відповідальність щодо організації військового обліку покладається на керівників підприємств, установ та організацій!

Сам же військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів:

для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;

для військовозобов’язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

для резервістів — військовий квиток.

Взяття на персональний військовий облік підприємствами, установами і організаціями здійснюється лише після того, як зазначені особи стали на військовий облік у відповідних територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки чи інших органах. А взяття на облік громадян, які прибули з тимчасово окупованих територій України, — після взяття їх на облік внутрішньо переміщених осіб та на військовий облік у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Більше того, порядком ведення військового обліку передбачено, що окрім взяття на персональний військовий облік, і приймання на роботу призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у центрах комплектування та соціальної підтримки чи інших відповідних органах.

Тож із метою ведення персонального військового обліку підприємства, установи та організації під час прийняття на роботу здійснюють перевірку у громадян України наявності

військово-облікових документів, про які згадувалося раніше, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

Обов’язок майбутнього працівника

Кодексом законів про працю України (стаття 24 КЗпП) передбачено, що при укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний, окрім паспорта та інших документів, подати у випадках, передбачених законодавством, а в нашому випадку — це Закон України «Про військовий облік» — також відповідний військово-обліковий документ.

Важливо! Як бачимо, обов’язків у майбутнього працівника значно менше, але їх виконання важливе для работодавця з точки зору виконання вимог законодавства.

Якщо ж майбутнім працівником зазначені вимоги не дотримані, то роботодавець може скористатися іншою нормою статті 24 КЗпП, якою передбачено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі